• home
 • video
 • pas verschenen

  Janssens: "Top drie is de ambitie, we zien onszelf als een hogeschool van voetbal"

  0 / 0
  Racing Genk toonde zich vorig seizoen een club met twee gezichten. Uitstekend in Europa, maar niet constant genoeg voor Play-off I in eigen land. Over prijzen winnen spreekt CEO Patrick Janssens zich openlijk niet uit. Maar zijn woorden verraden toch veel ambitie voor het nieuwe seizoen.

  De ambities van Genk: "We mikken op de top drie"

  Patrick Janssens kijkt het nieuwe seizoen met veel vertrouwen tegemoet. "Het voorbije half seizoen was eigenlijk een voorbereiding op dit seizoen. We zijn optimistisch, maar we zijn niet de enige partij die de uitkomst beïnvloedt. Er zijn nog 15 andere clubs die ambities hebben."

  Play-off I missen is geen optie. "Dat zou een enorme domper zijn. Onze ambitie is de top 3. Dat is geen druk die we van bovenaf op de spelers en de trainer leggen. Het is een collectieve ambitie."

  "Als het niet lukt is het ook een gezamelijke verantwoordelijkheid. We gaan er alleszins alles voor doen. De voorbije jaren is Genk te vaak een club geweest van soms wel en soms niet. We willen stabiliteit in de resultaten."

  "We hebben een hele sterke spelerskern en de band met supporters is weer veel beter. Maar de top is breder geworden de laatste jaren. We zullen hard moeten knokken en mogen niet onderschatten wat de andere clubs doen."

  Vorig jaar fietste Genk door POII, maar verloor de club het beslissende duel tegen KV Oostende. “Dat heeft ons zeker met de voeten op de grond gezet. We wonnen in Play-off II met de vingers in de neus, maar je merkt dat de ploeg en spelers naar dat niveau zakten. Dat is misschien een beetje oneerbiedig. Na de nederlaag tegen KVO is de bescheidenheid teruggekomen bij ons en dat siert ons wel."

  De titel? "Als het kan is dat fijn, maar we zijn niet gehaast"

  Het kan een voordeel zijn voor Genk dat het niet aan de bak moet in Europa. "Dat is ook jammer. We hebben een heel fijne Europese campagne achter de rug. Maar we hebben ook gezien hoe zwaar dat was voor ons programma. Op het einde heeft ons dat fysiek parten gespeeld."

  Wat kiest Janssens: goed voetbal of goede resultaten? "We leggen de lat heel hoog. We willen het allebei en als het kan nog met jonge talenten. We beschouwen onszelf als een soort hogeschool van het voetbal met onze eigen academie."

  "We kennen onze plaats in het Belgische voetbal. We zijn niet gevestigd in de hoofdstad van België, en hebben niet hetzelfde hinterland als Club Brugge. We moeten onze eigen sterkte uitputten: jonge talentrijke spelers opleiden."

  "De titel? Wij zouden die kans niet laten voorbijgaan als ze komt, maar toeval speelt een belangrijke rol in voetbal. Er is ook altijd een tegenstander en we zullen ook dit seizoen ontgoochelingen meemaken."

  "Toch ben ik ervan overtuigd dat deze ploeg bestand is tegen de druk van de grote momenten. We hopen heel lang mee te doen. Ik hoop een keer kampioen te worden met Genk. Als het nu kan is dat fijn, maar we zijn niet gehaast." 

  Transfernieuws: "Financieel is het makkelijk om "neen" te zeggen"

  Patrick Janssens wil de kern van vorig seizoen graag samenhouden en gelooft ook dat dat kan lukken. "In januari hebben we een beetje meer inkomsten uit transfers gehaald dan we eigenlijk gewenst hadden. Ndidi en Bailey zijn vroeger vertrokken dan gehoopt. Daarom is het nu financieel heel makkelijk om neen te zeggen."

  "Er is interesse voor een aantal van onze jongens, zoals Berge, Trossard en Colley, maar we hebben de aanvallen goed afgeslagen. Die spelers hebben nog groeimarge bij ons. We willen het aantal spelers dat na een half jaar of een jaar al wilt vertrekken, binnen de perken houden."

  Mag Berge dan niet vertrekken? "Die jongen is uitzonderlijk, zowel op als naast het veld. Als wij zouden zeggen: "Sander je moet weg, we kunnen die aanbiedingen niet naast ons neerleggen", dan zou hij dat begrijpen. Maar dat zal niet gebeuren."

  "Hij komt uit een heel goed milieu. Zijn vader is jurist en die zei: "hij heeft een contract dat hij moet respecteren". Dat is uitzonderlijk. Bailey had ook een uitzonderlijke vader, maar dan van een andere orde. Berge zal het echt extreem ver brengen, maar hij blijft nog even bij ons."

  "Pozuelo? Hij heeft nog een contract van twee jaar. Wij willen dat graag openbreken, maar dat is moeilijk gesprek. Ook als dat niet lukt, gaan we ervan uit dat hij blijft. Het is een zeldzame parel en we willen hem nog houden. Hij heeft ons veel gegeven, maar wij hebben hem ook veel gegeven. Hij stond niet meer op de kaart en hier is hij opnieuw ontbolsterd."

  Er mag dus niemand meer weg, maar moeten er nog spelers bijkomen? "We zijn Castagne verloren en daar hadden we niet op gerekend. We zoeken nog een rechtsback. Maar we staan nu al verder dan op hetzelfde moment vorig jaar. We hebben al heel goed gewerkt."