• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach over Croenen: "Hij is zeker niet blijven stilstaan"

  Croenen druipt af na de reeksen op de 200m vlinder.

  0 / 0
  Op het WK zwemmen is de 200 meter vlinderslag voor Louis Croenen uitgedraaid op een flinke ontgoocheling. "Ik denk dat Louis realistisch genoeg is om dit te kunnen plaatsen", zegt coach Rik Valcke aan Sporza.

  "11e of 12e plaats was haalbaar"

  "Dit is enorm hard voor Louis", vertelt Rik Valcke. "Hij mist de halve finales met 4 honderdsten. Louis is een topsporter en kwam voor een betere prestatie, maar de voorbereiding was niet optimaal."

  "Het was een bewuste keuze om iets meer studiepunten in te halen in een postolympisch jaar. Maar 4 honderdsten is enorm confronterend."

  "In het verleden hebben we al gezien dat Louis er in de halve finales of de finale nog een hap kan afdoen. Nu heeft hij die kans niet om iets harder te zwemmen. Ik zal niet verkondigen dat hij de finale kon halen, maar een 11e of 12e plaats was haalbaar."

  "Eerder een motorisch dan conditioneel probleem"

  "Conditioneel is Louis momenteel op niveau. Maar het afgelopen jaar had hij onvoldoende rust en recuperatietijd. Ik denk dat dat hem parten gespeeld heeft. We denken dat het eerder een motorisch probleem dan een conditioneel probleem was", gaat Valcke voort.

  "Ik blijf ervan overtuigd dat Louis in de toekomst kans blijft maken op de 200 meter vlinder. Hij is niet blijven stilstaan. Door omstandigheden is het nu iets minder, maar conditioneel heeft hij een stap gezet."

  "En volgend jaar zal hij misschien minder studiepunten opnemen en iets meer als een prof leven. Dan kan het op het EK weer prijs zijn."

  "We zijn de laatste jaren ook een beetje verwend geweest"

  "We zijn de laatste jaren ook een beetje verwend geweest", besluit Rik Valcke. "We gaan er altijd vanuit dat Louis en de andere zwemmers een finale halen. Iedereen verwacht dat."

  "Maar er zijn nog randactiviteiten, waar we niet bij stilstaan: studies en stages. Ik werp geen steen naar het systeem, maar het is de realiteit. We wisten dat het hier niet evident zou zijn."