• home
 • video
 • pas verschenen

  Başakşehirspor: een kleine ploeg, maar met heel wat grote namen

  Inler, Elia, Adebayor, Emre en Clichy: Başakşehirspor heeft talent te koop.

  Toen Club Brugge Başakşehirspor lootte in de voorronde van de Champions League leek dat op het eerste gezicht een haalbare kaart. Maar schijn bedriegt. De Turkse club hergert, zeker sinds dit seizoen, heel wat namen met een grote weerklank.

  Doel

  Volkan Babacan is sinds 2014 een vaste waarde onder de lat bij Başakşehirspor. Hij was op het afgelopen EK de nummer 1 bij Turkije.

  Verdediging

  Met Gaël Clichy haalde Başakşehirspor een schat aan ervaring binnen deze transferperiode. De Franse linksachter speelde 19 keer voor Frankrijk, werd 3 keer kampioen in Engeland (2x met Manchester City, 1x met Arsenal) en won 2 bekers (1 FA Cup en 1 League Cup). Vraag is wel of Clichy, die afgelopen seizoen weinig speelde bij City, meteen zijn draai vindt in Turkije.

  Ook nieuw en ook met enkele jaren in Engeland op de teller is de Portugese Marokkaan Manuel Da Costa. Hij doorzwom naast de watertjes in West Ham ook die van PSV, Fiorentina, Sampdoria, Lokomotiv Moskou en Olympiakos. Da Costa is een centrale verdediger.

  Mogelijk wordt hij gekoppeld aan Egemen Korkmaz, een negenvoudige Turkse international, of aan Alexandru Epureanu, de aanvoerder van Moldavië en vorig seizoen een van de sterkhouders in de defensie.

  Op de rechtsachter kunnen we de Braziliaan Junior Caiçara verwachten. Hij kwam in de winterstop over van Schalke 04, waarvoor hij in anderhalf seizoen 26 matchen speelde.

  Middenveld

  Op het middenveld versterkte Başakşehirspor zich met Aurélien Chedjou, die de voorbije jaren als breker werd ingezet bij Galatasaray. Daarvoor speelde de Kameroener jarenlang voor Rijsel. Chedjou kan eventueel ook in de verdediging worden ingezet.

  Blikvanger op het middenvelder is de bijna 37-jarige veteraan Emre Belözoglu (foto), die de voorbije jaren toverde bij Inter, Newcastle, Fenerbahçe en Atletico Madrid. De 93-voudige Turkse international is het hart (maar niet langer de longen) van het elftal.

  Ook Gökhan Inler heeft al heel wat jaren op de teller. Inler heeft Turkse roots, maar komt wel uit voor Zwitserland. Van 2007 tot 2015 maakte hij het mooie weer in Italië, eerst bij Udinese en daarna bij Napoli. Daarna werd Inler kampioen met Leicester City, al was zijn bijdrage bij die titel beperkt. Hij komt over van Besiktas.

  Met Kerim Frei kwam nog een tweede Turkse Zwitser (die wel voor Turkije uitkomt) over naar de club uit Istanbul. Hij is een offensieve middenvelder die onder meer de kleuren van Fulham verdedigde. Vorig seizoen zat hij bij Birmingham, maar daar was geen hoofdrol voor hem weggelegd.

  Op een van de flanken kan de Bosnische international Edin Visca opduiken. Hij is al jarenlang een vlotscorende winger bij Başakşehirspor. Met Marcio Mossoro heeft de club ook nog een speler in zijn gelederen die in een Europa League-finale speelde. De Braziliaan speelde 5 seizoenen voor Braga, waarmee hij in 2011 de finale verloor tegen Porto.

  Aanval

  Emmanuel Adebayor bewees vorig seizoen dat er toch nog geen sleet zit op zijn oude knoken. De Togolees met een verleden bij onder meer Arsenal, Man.City, Real Madrid en Tottenham, streek er in de winter neer en was met 6 goals in 11 matchen een van de drijvende krachten op weg naar de vicetitel.

  Vanaf dit seizoen staat Adebayor er ook niet meer alleen voor. De Nederlandse international Eljero Elia (foto), die met Feyenoord kampioen werd, moet voor de toevoer vanaf links zorgen. Elia flopte eerder bij Hamburg, Juventus en Werder, maar hij wil zich graag opnieuw bewijzen in het buitenland.

  Mevlüt Erdinç, geboren in Frankrijk maar uitkomend voor Turkije (onder meer op het EK 2008), wil zich graag voor het eerst tonen in zijn vaderland. Hij stond in het verleden garant voor goals bij Sochaux, PSG, Rennes en St-Etienne.