• home
 • video
 • pas verschenen

  Beste knecht, leukste verspreking,...: wie ontvangt "Tour-Oscar" van Sporza?

  Enkele winnaars van deze editie.

  Alle prijzen in de Ronde van Frankrijk zijn verdeeld, maar de Sporza-redactie kon sommige renners toch niet met lege handen naar huis sturen. Wij deelden alvast onze eigenzinnige Oscars uit.

  1) De beste knecht: Julien Vermote

  Chris Froome kon in deze Tour op een legertje uitmuntende knechten rekenen, maar Julien Vermote verdient het om in de bloemetjes gezet te worden. 

  Dat Marcel Kittel in deze Tour vijf ritzeges won, heeft de Duitser voor een groot stuk te danken aan Julien "Vermoteur" Vermote, die het peloton dag na dag op sleeptouw nam in de achtervolging op de vluchters.

  2) Het vreemdste interview: Taylor Phinney

  Taylor Phinney werd in Vive le Vélo bestempeld als de Dalai lama van het peloton. Waarom? Dat ontdekt u in het zeer bizarre interview dat de Amerikaan na de etappe naar Luik gaf.

  3) De beste interviewer: Jan Bakelants

  De Sporza-reporters waren meer dan drie weken bij de pinken, maar kregen af en toe wat assistentie. Jan Bakelants nam de taak van Renaat Schotte met verve over bij ploegmaat Romain Bardet.

  4) Beste parkeerwachter: Michal Kwiatkowski

  Michal Kwiatkowski had de Oscar voor beste knecht kunnen wegkapen, maar de Pool was ook in een andere categorie genomineerd. Op de Col d'Izoard reed de Pool volledig tot het gaatje, om daarna een nieuwe dimensie aan het begrip "parcheggio" te geven.

  5) Kortste persconferentie: Peter Sagan

  Het hele mediacircus in deze Tour haastte zich daags na de uitsluiting van Peter Sagan naar het hotel van Bora-Hansgrohe, waar de Slovaak een verklaring zou afleggen. Dat was er een van bijzonder korte duur.

  6) Meest krampachtige zege: Lilian Calmejane

  Lilian Calmejane triomfeerde op weg naar Station des Rousses, maar de Fransman gaf zijn ritzege ei zo na nog uit handen. Calmejane kreeg af te rekenen met krampen, maar beet door en won de bergetappe.

  7) Beste vreugde-uitbarsting: Marc Madiot

  Arnaud Démare kon in deze Tour de France zijn eerste ritzege boeken. Bij FDJ-ploegbaas Marc Madiot zorgde dat natuurlijk voor uitbundig geschreeuw.

  8) Slechtste beslissing van de ploegleiding: FDJ

  Het was niet alleen maar vreugde bij FDJ. Enkele dagen na zijn ritzege kwam Arnaud Démare in de bergen zwaar in de problemen. FDJ bleef zijn kopman steunen, maar offerde in één klap vier renners op.

  9) Beste parcoursverkenner: Edvald Boasson Hagen

  21 juli leverde geen Belgische ritzege op: Edvald Boasson Hagen stak 3 Belgen in de kopgroep de loef af. De sluwe Noor had de finale goed verkend en gooide zijn medevluchters op een rotonde overboord.

  10) Vreemdste kronkel van de jury: tijdstraffen voor Uran en co

  Op weg naar Peyragudes kregen Uran, Bennett en Pauwels een tijdstraf aangesmeerd voor het aannemen van een bidon in de slotfase van de etappe. Romain Bardet, die ook bevoorrading had aangenomen, bleef buiten schot.

  Enkele uren na de controversiële beslissing trok de wedstrijdjury zijn staart in: Uran en co kregen dan toch geen strafseconden.

  11) Beste verspreking: Frank Hoste en "Roglic"

  Voor Frank Hoste was Primoz Roglic de favoriet voor de tijdrit in Marseille, maar de cocommentator van Christophe Vandegoor in Sporza Tour op Radio 1 struikelde even over de naam van de Sloveen.

  12) Beste slalom: Pierre-Luc Périchon

  Pierre-Luc Périchon had het even niet onder de markt op een steil colletje. De Fransman van Fortuneo koos voor een aparte techniek om tot de top te geraken.

  13) Opvallendste bonusprijs: prosciutto voor Aru

  Fabio Aru droeg enkele dagen de gele trui in deze Tour. Na een podiumceremonie kreeg Aru nog een lokaal geschenkje: een lading beenham.

  14) Beste smeekbede: het koekje van José De Cauwer

  Goed eten en drinken, prevelt José De Cauwer altijd. Maar onze cocommentator kreeg daar in de Tour niet altijd de kans toe.

  15) Grootste pechvogel: Alejandro Valverde

  Voor Alejandro Valverde zat de Tour er wel heel snel op. De Spanjaard kwam in de tijdrit in Düsseldorf zwaar ten val en liep een knieblessure op. Zien we de Spanjaard ooit nog terug in de Tour?

  16) Grootste doorzetter: Daniel Martin

  De afdaling van de Mont du Chat betekende het einde voor Richie Porte, maar Daniel Martin wilde van geen wijken weten. De Ier stapte na een zware bergrit als een kreupel oud mannetje van zijn fiets, maar werd toch nog 6e in de eindstand.

  17) Beste smoesje: Jack Bauer

  Jack Bauer kreeg het in deze Tour even aan de stok met Nacer Bouhanni, maar de Quick-Step-renner herinnerde zich aan de tafel van Maarten Vangramberen niets meer van het incident. "Ik dacht dat er een meisje om een handtekening vroeg", was de uitleg van de Nieuw-Zeelander.

  18) De afscheidsoscar: Thomas Voeckler

  Thomas Voeckler is sinds gisterenavond gepensioneerd. Voeckler liet zijn gekke bekken in deze Tour amper bewonderen, maar verdient een gepast afscheid. Adieu, Titi!