• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 23 juli 2004: Armstrong leert Simeoni een lesje

  0 / 0
  In onze laatste terugblik op het verleden van de Tour de France keren we terug naar 2004. Niemand minder dan Lance Armstrong was de hoofdrolspeler in een bizar toneelstukje. De gele trui riep "leugenaar" Filippo Simeoni eigenhandig een halt toe.

  Simeoni getuigt tegen Ferrari

  Filippo Simeoni, intussen 45, fietste niet meteen een indrukwekkend palmares bij elkaar. Simeoni werd wel Italiaans kampioen in 2008, maar was vooral niet de meest geliefde renner in het peloton.

  Simeoni raakte begin deze eeuw in opspraak in een dossier rond de omstreden dokter Michele Ferrari. De Italiaan gaf toe dat hij verboden producten had gebruikt en minimaliseerde de rol van dokter Ferrari geenszins.

  Dat zinde Lance Armstrong allesbehalve. De Amerikaan werkte ook samen met Ferrari en werd dus indirect ook gelinkt aan de dopingaffaire. Armstrong noemde Simeoni daarop "een leugenaar", waarna Simeoni in een rechtszaak zijn gram probeerde te halen.

  Simeoni mag niet mee met de vluchters

  Het verbale steekspel tussen de 2 kreeg in de Tour van 2004 een bizar orgelpunt. In de 18e etappe reed een groepje van 6 renners weg, maar Simeoni probeerde de oversteek nog te maken.

  De Italiaan kreeg plotsklaps met Lance Armstrong een geel blok aan zijn been. Simeoni - met Armstrong als stoorzender - reed het gat met de vluchters wel dicht, maar het peloton liet gele trui Armstrong uiteraard niet zomaar rijden.

  De vluchters smeekten Armstrong om zich naar het peloton te laten afzakken, maar de gele trui stelde één voorwaarde: Simeoni moest met Armstrong de vlucht laten rijden.

  Het onwaarschijnlijke scenario voltrok zich ook. Voor de ogen van miljoenen tv-kijkers legde Armstrong zijn hand op de rug van Simeoni.

  "Je hebt een fout gemaakt door tegen Ferrari te getuigen en je hebt een fout gemaakt door mij te vervolgen. Ik heb veel geld en tijd. Ik kan je kapotmaken", was volgens Simeoni de boodschap van de gele trui.

  "Ik weet niet of ik hem ooit kan vergeven"

  Het oorlogje met Lance Armstrong zou een nefast effect hebben op de carrière van Filippo Simeoni, die na 2004 alleen nog bij kleinere ploegjes aan de slag kon gaan. In 2009 hield hij het voor bekeken.

  Lance Armstrong verloor in 2012 zijn Tour-zeges. Het Amerikaanse dopingagentschap USADA vond met Filippo Simeoni een belangrijke getuige in het dossier tegen de Texaan.

  "Armstrong heeft me zo hard vernederd en beschadigd op sportief, financieel en moreel vlak. Ik weet niet of ik hem ooit kan vergeven", reageerde Simeoni op de dopingbekentenis van Armstrong.