• home
 • video
 • pas verschenen

  Frederik Van Lierde triomfeert vierde keer in Ironman Frankrijk

  Frederik Van Lierde mocht vieren op de Promenade des Anglais.

  Frederik Van Lierde heeft voor de vierde keer de loodzware Ironman van Frankrijk op zijn naam geschreven. Onze landgenoot nam de touwtjes in handen tijdens het fietsen en liep de hele marathon alleen op kop. Hij finishte na 8u31'31" op de Promenade des Anglais.

  Van Lierde kon lang het tempo van leider Denis Chevrot volgen in het water en kroop als derde triatleet op zijn fiets, op amper 16 seconden van de Fransman.

  Na tien kilometer fietsen nam Van Lierde het commando over. Het parcours door de Maritieme Alpen was loodzwaar (2.000 hoogtemeters), maar onze landgenoot kon toch stelselmatig zijn voorsprong uitbouwen.

  Enkel de Australiër Cameron Wurf kwam nog stevig opzetten in de laatste fietskilometers, maar die inspanning moest hij bekopen tijdens de marathon. Van Lierde, die even verzorging nodig had nadat hij tegen een douchekop was gelopen in de verfrissingszone, liep solo naar de overwinning. Zijn vierde triomf al in Nice, na zijn hattrick tussen 2011 en 2013.

  "Voor eeuwig een aandenken aan Nice op mijn voorhoofd"

  Van Lierde was heel blij met zijn vierde zege in Nice na toch een bizarre race. "Na wat er gebeurd is, kan ik niet zeggen dat het mijn mooiste zege is, maar wel de zwaarste. Hier hangen om de twee kilometer douches om je even te verfrissen. De vijfde hing blijkbaar lager en ik was misschien even niet aandachtig genoeg."

  "Mijn hoofd werd geraakt. Ik besefte niet meteen wat er aan de hand was, maar ik zag alle mensen kijken want ik hing vol bloed. Het was toch even paniek want zoiets heb ik nog nooit meegemaakt."

  "Ik ben dan even gestopt voor medische verzorging. Maar zoiets meemaken na 8 kilometer in een marathon is echt geen cadeau. Ik heb nu wel voor eeuwig een aandenken op mijn voorhoofd aan deze triatlon in Nice."

  De afgelopen twee jaar heeft Van Lierde al wel wat pech gekend met een sleutelbeenbreuk, een tijdstraf in Hawaï en een overval in Zuid-Afrika. "Het is alsof er iemand rondloopt die het mij niet gunt. Dit doet alleszins heel veel deugd. Het is ook goed voor mijn contract bij defensie en mijn contract met de sponsors."

  Uitslag Ironman Frankrijk:

  1. Frederik Van Lierde in 8u31'31"
  2. Alessandro Degasperi (Ita) op 4'47"
  3. Denis Chevrot (Fra) op 8'11"

  Tweets: