• home
 • video
 • pas verschenen

  De Gendt: "Ontgoocheling zo groot dat ik liever meteen naar huis wil"

  Thomas De Gendt strandde ook vorig jaar op de tweede plek.

  Voor Thomas De Gendt, die elf keer in de aanval zat in de Tour, is het een bittere pil om voor de derde keer op rij naast de prijs voor de Superstrijdlust te grijpen. "De bergtrui is voor de beste klimmer, de superstrijdlust voor een renner die elke keer in de aanval ging, toch?"

  "Een etappezege hoeft niet voor de Superstrijdlust"

  Thomas De Gendt reed een uitstekende Tour: derde in het bergklassement, zesde in de puntenranking en meer dan duizend kilometer in de aanval. Toch ging de prijs voor de Superstrijdlust naar de Fransman Warren Barguil.

  "Warren Barguil heeft een fantastische Tour gereden en ik misgun hem absoluut niks", reageert De Gendt. "Maar een bergtrui is voor de beste klimmer, een etappezege voor degene die op die bepaalde dag de sterkste was en een puntentrui voor de regelmatigste snelle man."

  "Dan vind ik dat een prijs voor de Superstrijdlust bestemd is voor de renner die een hele Tour de intentie getoond heeft om de wedstrijd te animeren en in de aanval te gaan. Dat heeft niet tot het gewenste resultaat – een etappezege – geleid, maar dat hoeft ook niet om de Superstrijdlust te winnen.”

  "Een internationale jury is noodzakelijk"

  "Het feit dat er vijf Fransen in de jury zitten, heeft zeker een rol gespeeld. Mochten er vijf Belgen in de jury gezeten hebben, zou de uitslag er anders hebben uitgezien. Laat ten minste een internationale jury zich daarover uitspreken."

  "Ik ben inderdaad heel erg ontgoocheld. Ik ben te ontgoocheld om er dieper op in te gaan en heb zelfs zin om meteen naar huis te gaan. Maar ik zal vandaag mijn uiterste best doen om het tot een sprint te laten komen op de Champs Élysées."

  "Misschien was ik beter drie of vier keer minder meegesprongen in de vlucht, maar soms verzeilde ik moeiteloos in een eerste groep. En als er enkele tientallen renners wegrijden, dan vind ik dat ik daar altijd bij moet zijn."