Retour 21 juli 1986: Hinault en LeMond "broederlijk" op Alpe d'Huez

  Hinault en LeMond komen broederlijk over de streep op Alpe d'Huez.

  0 / 0
  In 1986 zijn het de renners van La Vie Claire die de buit onderling verdelen. Met LeMond, Hinault en Hampsten eindigt het Franse wielerteam met 3 coureurs in de top 4. Vijfvoudig eindwinnaar Hinault neemt de rol van "luxeknecht" op zich en helpt LeMond aan de eindzege.

  Kampioen Hinault in de rol van "meesterknecht"

  Na 5 eindoverwinningen in de Tour besluit Bernard Hinault het over een andere boeg te gooien. De Franse chouchou doet afstand van het kopmanschap en wil ploegmaat Greg LeMond graag aan een eerste eindzege helpen.

  In het begin lijkt de Fransman zich evenwel niet aan deze afspraak te houden, wanneer hij geregeld zelf zijn kans gaat en halfweg de Tour zelfs de gele trui verovert.

  "Deel van het tactische plan", reageert Hinault. Naar eigen zeggen wil hij LeMonds concurrenten zo versmachten.

  Hoe dan ook lijkt het plan te werken. Fignon moet al snel opgeven en als enige concurrent kan Zimmerman ternauwernood aanklampen aan het sterke klimwagonnetje van La Vie Claire. In de rit naar Serre Chevalier neemt LeMond het geel over.

  LeMond pakt de eindzege

  Dag op dag 31 jaar geleden, op 21 juli 1986, moeten de renners van Briançon naar Alpe d'Huez. Hinault neemt LeMond op sleeptouw en samen ondernemen ze een lange ontsnappingspoging. Die eindigt bovenop Alpe d'Huez, waar de twee arm in arm over de streep bollen.

  Alles lijkt in de beslissende plooi te liggen, maar na de race laat ritwinnaar Hinault doodleuk optekenen dat de Tour nog niet is gereden. Er wordt ineens getwijfeld aan zijn bedoelingen, zeker aangezien de Fransman het volle pond geeft in de tijdrit in Saint-Etienne.

  De Tourzege van LeMond komt evenwel niet meer in het gedrang - de Amerikaan houdt in Parijs ruim 3 minuten over op Hinault.