• home
 • video
 • pas verschenen

  Kritische Merckx: "De Tour mag toch beter uitgetekend worden"

  Eddy Merckx liet zich vandaag verwennen bij Wanty-Groupe Gobert.

  Ook Eddy Merckx heeft de voorbije weken niet echt een spektakelrijke Ronde van Frankrijk gezien. "Er waren te veel ritten waarvan je vooraf kon zeggen dat er niets zou gebeuren", zegt Merckx aan Sporza.

  Merckx: "Veel saaie ritten"

  Heeft Eddy Merckx tot nu toe van de Tour genoten? "Dat is veel gezegd", antwoordt de vijfvoudige Tour-winnaar. "Veel ritten waren toch redelijk saai. Mannen zoals Porte en Sagan vielen natuurlijk weg en dat haalde het spektakel er een beetje uit."

  "Maar in de vlakke ritten had je de start, een lange ontsnapping en in de laatste 10 kilometer werd het interessant. En in het gebergte hebben de klassementsmannen nooit voor de eindzege gevochten. Dat vind ik toch spijtig."

  Wat moet er dan veranderen? Zijn kortere ritten een optie? "Vroeger was de Tour nog veel langer. Als je wil, kun je criteriums organiseren. Maar dan is het de Tour niet meer."

  "De Tour moet de Tour blijven, maar de Ronde van Frankrijk mag beter uitgetekend worden. Er waren te veel ritten waarvan je vooraf kon zeggen dat er niets zou gebeuren. Dat is natuurlijk het nadeel van Frankrijk: ze hebben niet hetzelfde reliëf als Italië."

  Anderlecht-manager: "Zwaar onder de indruk"

  Herman Van Holsbeeck was met Eddy Merckx en Justine Henin te gast bij Wanty-Groupe Gobert. “Ik moet bekennen dat ik zwaar onder de indruk ben”, vertelde Van Holsbeeck, die voor het eerst naar de Tour afzakte.

  “Als je deze organisatie ziet: dit is een wereldevenement. Ik ben onder de indruk van hoe de mensen hier zijn. Als je Club-Anderlecht of Anderlecht-Club in het voetbal hebt, dan ben je tegen Club of Anderlecht. Hier is het echt een feest.”

  Ook de bereikbaarheid van de sporters vormt een groot verschil met het voetbal. “Dit is veel toegankelijker. In onze sport worden voetballers meer en meer afgeschermd. Ondanks zijn status kan Eddy Merckx door iedereen aangeraakt worden.”