• home
 • video
 • pas verschenen

  Rivalen van Froome: "Dag van de waarheid" en "Nemen geen genoegen met podium"

  Kunnen Uran en Bardet Froome van zijn troon stoten vandaag?

  Vier renners staan vlak voor de rit naar de Izoard nog binnen een minuut van elkaar in de top van het klassement. Wie van de favorieten liet bij de start in Besançon in zijn kaarten kijken?

  Knaven: "Als Froome de kans krijgt, gaat hij voor de zege"

  Chris Froome begint met de beste papieren aan de laatste bergrit, al stond hij er in het verleden in deze fase van de Tour altijd een stuk beter voor.

  "Het plan is om in eerste instantie geen tijd te verliezen", zegt Sky-ploegleider Servais Knaven. "Maar als Chris de kans krijgt om te winnen, zal hij daar zeker voor gaan."

  "Onze tactiek zal niet veel verschillen met die van de voorbije dagen. Of het makkelijk is om Landa in het gareel te houden? Heel makkelijk. Dat is geen enkel probleem."

  Rigoberto Uran, die ook goed is tegen de klok, lijkt de grootste bedreiging voor Froome te worden. "Voorlopig volgt hij vooral, maar misschien heeft hij al zijn pijlen wel voor vandaag bewaard en gaat hij straks voor een grote verrassing."

  Vaughters: "Uran is niet tevreden met een podiumplaats"

  Voor de start van de Tour de France had bijna niemand Rigoberto Uran zelfs maar bij de outsiders voor de eindzege gezet. Maar enkele dagen voor het einde geloven ze bij Cannondale-Drapac dat het mogelijk is.

  "Als hij nog twee keer uitzonderlijke benen heeft, kan hij de Tour winnen", beseft sterke man Jonathan Vaughters. "Rigoberto lijkt mij heel sterk en hij is vooral heel rustig. Ik denk niet dat iemand die de Tour kan winnen ooit al zo rustig was. Hij doet zoals altijd. 's Avonds zingt en danst hij. Maar als de koers begint, is hij weer serieus."

  "Hij is een intelligente renner, heeft heel goeie instincten", omschrijft Vaughters de sterke punten van de Colombiaan. "Hij kan de koers en de concurrentie goed lezen."

  "Hij heeft geen gigantische longen zoals Froome, maar hij compenseert dat met lef en grinta. Rigoberto is ook niet tevreden met een plaats op het podium. Hij wil winnen."

  Bakelants: "Dit is het moment van de waarheid"

  De meest actieve renner bergop is Romain Bardet, maar voorlopig kon hij in de slotweek nog geen afstand nemen van Chris Froome. "Ik denk dat de etappe van vandaag hem nog beter moet liggen dan gisteren", zegt ploegmaat Jan Bakelants.

  "Het is aankomst bergop, hoeft met niemand meer rekening te houden. Hij kan er op het einde alles uitgooien. Dit is het moment van de waarheid. Hopelijk kan hij de ritzege pakken en dan zien we vanavond wel of hij genoeg afstand heeft kunnen nemen om ook mee te doen voor de eindzege."

  "Froome is zeker niet slecht, maar hij is wel minder indrukwekkend dan de voorbije jaren. Toen blies hij iedereen weg bergop, terwijl het nu echt harken is voor elke seconde. Maar normaal gezien heeft hij met die tijdrit wel gewonnen spel."

  Lefevere: "Top 5 is nog mogelijk voor Martin"

  Daniel Martin zou met zijn aanvallende stijl wel eens een belangrijke scherprechter kunnen zijn in de eindstrijd. "Gisteren was hij wat onstuimig, maar hem kennende zal hij vandaag opnieuw iets proberen", zegt Quick-Step-manager Patrick Lefevere.

  "De top 5 zit er nog in, maar dan moet iemand voor hem wel een klop van de hamer krijgen. Froome zegt dan wel dat hij zich zeker voelt, maar ik twijfel daar aan. In een tijdrit kan van alles gebeuren: lek rijden, vallen,... Ik denk dat hij daarom vandaag zijn voorsprong zal proberen te vergroten."