• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 20 juli 2006: daags na inzinking volgt grote Floyd Landis-show

  Floyd Landis voert een grote show op tijdens de Tour van 2006.

  0 / 0
  2006 was een bewogen Toureditie. Ullrich en Basso mochten niet starten en ook aan de eindoverwinning van Floyd Landis hing een reukje. Hoe die tot stand kwam, is wel memorabel. Landis herrees uit de doden op de voorlaatste dag, maar viel nadien alsnog van zijn voetstuk.

  Landis staat op uit de doden dag na inzinking

  Door de Operacion Puerto werd de Tour van 2006 nog voor de start onthoofd. Ullrich, Basso, Mancebo en Vinokoerov mochten allemaal niet starten (zie de Retour van 30 juni). Zo kregen we een bijzondere editie, zonder uitgesproken favoriet.

  De gele trui wisselde voortdurend tussen Oscar Pereiro - die profiteerde van een monstervoorsprong na een lange vlucht - en Floyd Landis.

  Op La Toussuire lijkt Pereiro Landis definitief schaakmat te zetten, wanneer de Amerikaan van Phonak een inzinking heeft en zelfs uit de top 10 valt. Maar een dag later staat Landis alsnog op uit de doden.

  Op weg naar Morzine trekt hij in de aanval. Na een solo van 128 kilometer fietst de Amerikaan zich weer doodleuk in de top 3, om op de voorlaatste dag zijn gele trui te heroveren in de tijdrit. Een heroïsch verhaal dat achteraf een grote leugen blijkt.

  Uiteindelijk tóch Oscar Pereiro

  Enkele dagen na de Tour raakt bekend dat Landis te veel testosteron had in zijn bloed tijdens zijn raid. Zelf ontkent de Amerikaan dat in alle toonaarden. Hij beweert dat het hoge testosterongehalte door een combinatie van bier en whiskey kwam. Landis greep naar de drank om zijn verdriet weg te spoelen na zijn inzinking. Maar uiteindelijk wordt Pereiro toch tot eindwinnaar van de Tour uitgeroepen.

  Landis beweert nooit verboden middelen te hebben genomen, en gaat in beroep. Zijn protest wordt verworpen en de Amerikaan staat met de rug tegen de muur, al weigert hij toe te geven. Sterker nog, Landis brengt een eigen boek uit om de wereld zijn onschuld te doen geloven. Getiteld "Mijn verhaal" wil hij zich een weg naar de onschuld schrijven.

  Een uiteindelijke bekentenis volgt er pas in 2010 nadat de Wall Street Journal enkele e-mails kan onderscheppen. Landis keert op al zijn woorden terug, en het boek "Mijn verhaal" wordt in vele bibliotheken naar de afdeling "fictie" verhuisd.