• home
 • video
 • pas verschenen

  Dury: "Play-off I is hoofddoel, Supercup is maar voorbereiding op competitie"

  Francky Dury heeft nog een doelman nodig.

  Zulte Waregem begint zaterdag aan het nieuwe seizoen met de Supercup tegen Anderlecht. Francky Dury ziet de wedstrijd vooral als voorbereiding op de competitiestart. "Fysiek zijn we klaar, maar het systeem staat nog niet op punt."

  "Fysiek zijn we klaar, maar systeem staat nog niet op punt"

  Na vijf weken voorbereiding is het bijna tijd voor het echte werk. Is het team van Francky Dury al klaar voor het seizoen? "Fysiek zijn we klaar, maar ons systeem staat nog niet helemaal op punt. Daarvoor zijn we te veel spelers kwijt en zijn er te veel nieuwe jongens bijgekomen."

  "De basis zit er na de voorbereiding natuurlijk wel in, maar de details nog niet. We hebben nog te weinig kunnen samenspelen met wat het hart van onze ploeg moet worden. Maar dat mag geen excuus zijn. Vertrekkers, blessures, ... dat hoort allemaal bij het voetbal."

  Welk systeem wil Dury komend seizoen dan hanteren? "We willen balbezit en we willen initiatief nemen en kansen afdwingen. Dat is het moeilijkste soort voetbal. Dat zagen we ook al in de voorbereiding in onze match tegen Waasland-Beveren. Zij stonden sterk en het is door een gebrek aan automatismen nog moeilijk voor ons om te voetballen op de kleine ruimte."

  "We hadden het beste middenveld van België"

  Op het middenveld is er kwaliteit weg bij Zulte Waregem. "We hadden het beste middenveld van België met Lerager en Meïté. Iedereen zoekt naar zulke spelers. Daarvoor speelden dan Lepoint en Leye. We hadden routine, werkkracht, loopvermogen, duelkracht. Maar dit is Essevee. Ik weet dat ik elk seizoen spelers zal kwijtspelen."

  Een van de posities waar Dury nog op versterking rekent, is in doel. "Daar hebben we een probleem. Bossut is weer out. Hij was na de bekerfinale al een tijd out met een blessure aan de buikspieren en tijdens de voorbereiding kreeg hij opnieuw last. Bostyn heeft zich geblesseerd aan zijn schouder en Steppe is op weg naar STVV."

  "Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar hopelijk stellen we binnenkort iemand voor."

  "De Supercup is niet meer dan een voorbereiding op de competitie"

  Er spelen ook wel wat mannen met een Anderlecht-verleden bij Zulte Waregem. "Dat leeft niet speciaal. Iedereen beseft dat de Supercup voor Zulte Waregem een goeie oefenmatch is. Zo moeten we het bekijken. Ik hoop dat we een goede wedstrijd spelen en met een goed gevoel naar de competitie kunnen."

  Want Dury is duidelijk, de Supercup is geen doel. "We willen voor Play-off I gaan en dat in combinatie met Europees voetbal. Daarnaast heb je dan nog de beker en de Supercup dus we moeten oppassen dat we ons niet vergalopperen. We weten wie we zijn. Deze Supercup gebruiken we als voorbereiding op de competitie."

  De fauw: "Ook bij Anderlecht zal de motor nog niet 100 procent draaien"

  Davy De fauw heeft zin om aan het seizoen te beginnen. "Normaal heb je zes weken voorbereiding en speel je nog een galamatch in het eigen stadion. Nu beginnen we een weekje vroeger, maar ook Anderlecht is een mooie tegenstander."

  "Het is een prestigestrijd maar er hangt ook een beker aan vast. Als voetballer wil je zo veel mogelijk prijzen pakken. We zullen er dus alles aan doen om te winnen. Dat zou ons ook een goed gevoel geven voor de competitiestart."

  "Fysiek zijn we klaar denk ik. We hebben heel hard gewerkt. Natuurlijk zullen de nieuwe jongens nog tijd nodig hebben dus ik ben zelf ook benieuwd hoe we er zullen staan. Met Meïté is er wel een iemand vertrokken die echt de bal kon afpakken. We zouden er graag weer zo een vinden, maar dat is moeilijk. Maar Meïté was in het begin van vorig seizoen ook nog niet de Meïté die naar Monaco vertrokken is."

  "Ook Anderlecht heeft goed gekocht. Sven Kums zou wel eens de transfer van Anderlecht kunnen worden. Hij kan de ploeg beter maken met zijn spel, zijn inzicht en zijn passes. Maar ook bij hen zal de machine nog niet op 100 procent draaien."