• home
 • video
 • pas verschenen

  Volgend seizoen krijgen alle F1-wagens beschermende halo-cockpit

  Zo zullen F1-wagens er vanaf 2018 uitzien.

  Vanaf 2018 moeten alle auto's in de Formule 1 voorzien zijn van een halo-cockpit. Dat heeft de Internationale Autosportfederatie FIA beslist. Het veiligheidsmechanisme moet de renners beschermen tegen rondvliegende brokstukken na een crash.

  De halo-cockpit werd vorig seizoen al uitvoerig getest tijdens de vrije oefenritten. Een meerderheid van de rijders stemden toen nog tegen de invoering van het extra veiligheidsmechanisme. De ring zou het zicht van de rijders belemmeren en velen vonden het ook gewoon lelijk.

  In januari mochten de 22 F1-rijders opnieuw hun mening geven. 16 renners vulden de enquête ook echt in en opnieuw bleek de meerderheid tegen de halo-cockpit te zijn.

  Maar volgend jaar komt de maatregel er toch. "De halo garandeert van alle systemen die we de afgelopen vijf jaar ontwikkeld en getest hebben het meest de veiligheid van de piloten. Met de hulp van de teams zullen bepaalde elementen van de halo in de toekomst nog verbeterd worden", liet de FIA optekenen.

  Een ander systeem, dat dit weekend nog getest werd door Sebastian Vettel, was een soort beschermend schild. Maar die test was geen succes. De Duitser voelde zich duizelig worden en het scherm beperkte zijn zicht.