• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 19 juli 1977: de dag waarop Lucien Van Impe de Tour verloor

  Lucien Van Impe verliest de Tour van 1977 aan Bernard Thévenet.

  0 / 0
  Lucien Van Impe was na zijn eindzege een jaar eerder de grote favoriet voor de Tour van 1977, maar een mysterieuze aanrijding deed zijn kansen kelderen. Tot op de dag van vandaag is de waarheid over die bewuste zomerdag, 19 juli 1977, nog niet onthuld. Een terugblik.

  Laatste Belgische Tourzege

  De laatste Belg die in Parijs op het hoogste schavotje stond, is nog altijd Lucien Van Impe. Voor die triomf moeten we 41 jaar terugkeren in de tijd. Na een beklijvend duel met de Nederlander Joop Zoetemelk verzilvert Van Impe zijn eerste en enige eindzege in de Tour de France.

  Een jaar na zijn eindoverwinning in de Tour ziet iedereen hem als dé te kloppen man. In de Tour van 1977 maakt hij zijn favorietenrol waar. Van Impe wint de rit naar Avoriaz en valt - gehuld in de gele leiderstrui - aan in de etappe naar de Alpe d'Huez. Hij slaat al snel een kloof van 3 minuten op zijn dichtste concurrent Bernard Thévenet, maar lijkt op de flanken stil te vallen.

  Aanrijding op de flanken van de Alpe d'Huez

  Tot overmaat van ramp wordt de Belg van Gitane-Campagnolo buiten het zicht van de camera's aangereden door een wagen van een Franse televisiezender. Moeizaam krabbelt hij overeind. Hij wil voort, maar door de klap is zijn fietswiel gebogen en zo moet hij wachten op de volgwagen.

  Ploegleider Cyrille Guimard is echter in velden noch wegen te bespeuren en de tijd tikt genadeloos voorbij. Uiteindelijk verliest Van Impe zijn voorsprong en is het Thévenet die in Parijs met de oppergaai aan de haal gaat. Tot op vandaag gelooft Van Impe dat ploegleider Guimard zich voor die bewuste rit heeft laten omkopen door de Franse organisatie, die veel liever Bernard Thévenet in de gele trui zag.

  Van Impe, een grootse klimmer

  Lucien Van Impe was eenmaal eindwinnaar van de Tour. In totaal nestelde hij zich 5 keer in de top 3 van het eindklassement. Gespreid over zijn carrière won hij 9 Tourritten en was hij met 6 bollentruien lang recordhouder, samen met Federico Bahamontes. Dat record speelde hij in 2004 definitief kwijt aan de Franse chouchou Richard Virenque, die dat jaar voor de 7e keer het bergklassement in de Tour op zijn naam schreef.