• home
 • video
 • pas verschenen

  Heynen: "Niveau is niet zo heel ver verwijderd van de topploegen"

  België organiseert het ultieme barragetoernooi voor het WK in Kortrijk.

  De Red Dragons krijgen nog een laatste kans om een WK-ticket te bemachtigen. Ze spelen deze week een cruciaal toernooi in Kortrijk. Bondscoach Vital Heynen weet dat het moeilijk wordt, maar België is niet kansloos. "We moeten overtuigd zijn van ons eigen kunnen."

  De Red Dragons werden eind mei tweede in hun tweede kwalificatiegroep en misten zo een rechtstreeks ticket voor het WK. Vanaf vandaag krijgen ze voor eigen publiek een allerlaatste kans. Ze moeten dan wel een toernooi winnen tegen Wit-Rusland, Estland, Duitsland, Slovakije en Spanje.

  "Als je zelf organisator bent, wordt er verondersteld dat je kandidaat bent om je te kwalificeren," zei bondscoach Heynen vooraf. "Maar er hier zijn wel drie of vier landen die evenwaardig zijn en die het verdienen om op het WK te staan."

  "Het is een beetje gek dat Australië alleen van Taiwan moet winnen en China alleen van Qatar of Kazachstan om zich te kwalificeren, terwijl veel Europese landen sterker zijn dan zij", stelt hij het systeem in vraag.

  Maar Heynen denkt zeker niet dat de Belgen kansloos zijn. "We hebben tien dagen gerust en hebben daarna echt gewerkt aan een van onze zwakke punten, namelijk de blokverdediging. Na de laatste training was ik echt tevreden over de vorderingen die er gemaakt werden. Maar trainen is natuurlijk nog iets anders dan vijf dagen op een rij wedstrijden spelen."

  "Ik vind dat we niet zo heel ver verwijderd zijn van het niveau van de topploegen. Als je ziet dat we in de World League toch de Verenigde Staten klopten en tegen Canada twee keer verloren met amper 2-3, dan is het verschil echt niet zo groot. Ik denk dat we de mentale knop moeten omdraaien op de beslissende momenten en dan ben ik ervan overtuigd dat de teerlingen wel in ons voordeel zullen vallen. Wij moeten gewoon meer overtuigd zijn van ons kunnen."

  De Belgische selectie:

  • Spelverdelers: Matthias Valkiers, Stijn D'Hulst
  • Opposites: Bram van den Dries, Gert Van Walle
  • Receptie/hoek: Ruben van Hirtum, Tomas Rousseaux, Kevin Klinkenberg, François Lecat, Sam Deroo
  • Middenspelers: Simon van de Voorde, Pieter Verhees, Arno van de Velde
  • Libero's: Jelle Ribbens, Lowie Stuer
  Programma Red Dragons
  BelgiëSlovakije19/07 (15u)
  BelgiëWit-Rusland20/07 (17.30u)
  BelgiëSpanje21/07 (17.30u)
  BelgiëDuitsland22/07 (20u)
  BelgiëEstland23/07 (20.30u)