• home
 • video
 • pas verschenen

  Het slagveld van de Tour: deze toppers sneuvelden dit jaar allemaal al

  Richie Porte is een van de grootste namen die de Tour moest verlaten.

  Het regende dit jaar al opgaves in de Tour de France: valpartijen, diskwalificatie, ziekte,... We hebben het allemaal al meegemaakt. Een overzicht van de lange lijst renners die Parijs niet haalden.

  Rit 1: Alejandro Valverde (Spa - Movistar)

  Voor Alejandro Valverde duurde de Tour de France maar een paar kilometer. In de tijdrit door Düsseldorf neemt hij te veel risico's in de regen. In een bocht verliest hij de controle over zijn fiets en knalt hij hard tegen het omheining. Valverde breekt daarbij zijn knieschijf.

  Rit 1: Jon Izagirre (Spa - Bahrein-Merida)

  Door de valpartij van Alejandro Valverde raakte deze opgave een beetje ondergesneeuwd, maar ook Bahrein-Merida speelt in de eerste rit zijn kopman al kwijt. Izagirre, die in 2017 de top 10 haalde in de Ronde van Zwitserland, Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Ronde van het Baskenland, komt in dezelfde bocht van Valverde ten val en breekt daarbij zijn wervelkolom.

  Rit 4: Peter Sagan (Svk - Bora-Hansgrohe)

  Deze opgave zal jullie wellicht niet ontgaan zijn. Peter Sagan gebruikt zijn elleboog om Mark Cavendish af te stoppen in de massasprint en brengt de Brit zo ten val. Sagan wordt door de jury uit de Tour gezet.

  Rit 4: Mark Cavendish (GBr- Dimension Data)

  Mark Cavendish is het zwaarste slachtoffer van de valpartij. De Brit staat na de finish nog de pers te woord, maar hij blijkt toch zijn schouder gebroken te hebben.

  Rit 9: Richie Porte (Aus - BMC)

  Richie Porte had de grote uitdager van Chris Froome moeten worden. Porte verkeerde in de vorm van zijn leven, maar deed zichzelf de das om door in de afdaling van de Mont du Chat een bocht verkeerd in te schatten en tegen de flanken aan te knallen.

  Rit 9: Geraint Thomas (GBr - Sky)

  Eerder in die 9e etappe had ook Geraint Thomas, die na zijn zege in de openingstijdrit enkele dagen in het geel mocht rijden, al moeten opgeven na een valpartij. Zuur voor de Welshman, die ook al een goed klassement in de Giro door zijn neus geboord zag worden door een valpartij.

  Rit 9: Robert Gesink (Ned - Lotto-Jumbo)

  Een opgave die door de pech voor onder meer Porte en Thomas wat tussen de plooien is gevallen, maar ook voor Robert Gesink eindigde de Tour de France in de rit naar Chambéry door een valpartij.

  Rit 9: Arnaud Démare (Fra - FDJ)

  In Vittel was Arnaud Démare nog de koning te rijk met een eerste zege in de Tour. De Franse kampioen leek kandidaat nummer 1 voor de groene trui, maar enkele dagen later mocht hij de Tour via de achterdeur verlaten. Démare komt buiten tijd binnen en sleept zijn ploegmaats Guarnieri, Konovalovs en Delage mee in zijn ondergang.

  Rit 10: Rafal Majka (Pol - Bora-Hansgrohe)

  Ook Rafal Majka kwam niet zonder kleerscheuren uit de 9e rit, maar hij beet op zijn tanden en finishte toch nog. Maar de voormalige bolletjestrui moest een dag later toch de handdoek gooien. Na Sagan verlaat ook de 2e kopman van Bora-Hansgrohe de Tour.

  Rit 15: Tim Wellens (Bel - Lotto-Soudal)

  Tim Wellens had de bedenkelijk eer om de eerste Belg te zijn die de Tour moest verlaten. Wellens had nochtans met cortisone iets kunnen doen aan zijn infectie aan de luchtwegen, maar uit principe weigerde hij een TUE (therapeutische uitzondering) aan te vragen.

  Rit 16: George Bennett (NZe - Lotto-Jumbo)

  George Bennett had de eerste Nieuw-Zeelander kunnen zijn die de top 10 haalde in de Tour de France, maar ziekte gooide roet in het eten. Bennett hield het nog een paar dagen vol, maar kneep uiteindelijk toch moegestreden de remmen dicht.

  Rit 16: Philippe Gilbert (Bel - Quick-Step)

  Ook Philippe Gilbert werd geveld door ziekte. Met buikgriep kwam Gilbert uit de rustdag. Hij ging niet meer van start in de 16e etappe.

  Rit 17: Thibaut Pinot (Fra - FDJ)

  Thibaut Pinot had na een slopende Giro een rol als rittenkaper in gedachten voor de Tour. Het werd uiteindelijk een figurantenrol. Pinot, die in 2012 en 2015 een rit wist te winnen en in 2014 zelfs op het eindpodium stond, was er zaterdag op weg naar Le Puy-en-Velay nog dichtbij, maar een paar dagen later was het op.

  Rit 17: Marcel Kittel (Dui - Quick-Step)

  Marcel Kittel leek op weg naar de groene trui in Parijs, maar een valpartij besliste daar anders over. Kittel probeerde met een gehavende schouder nog voort te rijden, tegen beter weten in. Maar onder druk van ploegleider Bramati gaf hij uiteindelijk toch op.