• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaastra: "Belangrijkste is dat je goed bent op echt grote momenten"

  Gaastra is de coach van Buys en Timmers.

  0 / 0

  Gaastra is de coach van Buys en Timmers.

  Kimberley Buys en coach Ronald Gaastra zijn vertrokken naar het WK zwemmen in Boedapest. Buys en Gaastra hopen op twee finales voor de ervaren Buys. Voor de kansen van Pieter Timmers is het koffiedik kijken voor Gaastra.

  Gaastra: "Kwalificatiemomenten zijn niet meer dan de aanloop"

  België vaardigt maar drie zwemmers af naar het WK in bad. De bond was streng en viste niemand meer op, ook niet de aflossingsploeg 4x200 meter. Een fout signaal vindt ex-bondscoach Gaastra. "Ik begrijp ergens wel het argument dat zwemmers moeten presteren op de kwalificatiemomenten."

  "Maar in België dreigen we te vergeten dat het eigenlijk niet om de selectiemomenten draait. Belangrijk is hoe goed je bent op de werkelijk grote momenten: de WK's, EK's en Olympische Spelen. De rest is aanloop."

  "Pieter Timmers heeft al 200 meter crawl gezwommen, maar Louis Croenen niet. Dan weet je sowieso dat het sneller kan. En dan haal je de selectietijd wel."

  Buys: "Ik weet wat me te wachten staat"

  Voor Kimberley Buys lijkt het WK op een perfect moment te komen. Drie maanden geleden zwom ze nog drie Belgische records op het BK.

  "Als ik de lijn kan doortrekken zit het inderdaad goed", zei Buys voor vertrek. "Ik ben nieuwsgierig of ik in die drie maanden nog verbeterd ben. Een finaleplaats op een WK zou nieuw zijn voor mij, maar daar wil ik geraken. Daar ga ik voor."

  "Op de 50 meter vlinderslag zou een finale moeten lukken. Als ik op de 100 meter nog iets kan verbeteren, kom ik ook in de buurt van een finale."

  Voor Buys is het al het zesde WK, maar net op grote toernooien haalt ze door zenuwen niet altijd haar beste niveau. "Soms is het zo dat als het echt moet ik andere dingen begin te doen dan wat ik zou moeten doen. Daardoor zwem ik dan trager."

  "Maar laat ons zeggen dat ik een zwemster ben die veel tijd nodig heeft. Misschien heb ik 12 jaar nodig gehad om alles tot in de puntjes uit te werken. Ik weet wat me te wachten staat, dus ik kan me focussen op wat ik moet doen." 

  Gaastra: "Het kan alle kanten uit voor Timmers"

  Ronald Gaastra is ook de coach van Pieter Timmers. Wat kunnen we van hem verwachten? "Tot voor de geboorte van zijn dochter in juni ging het heel goed voor Pieter."

  "Daarna is het moeilijk om in te schatten. Hij kon niet mee op stage. De tijden die me zijn doorgestuurd zijn wel goed, maar de manier waarop hij ze zwom, daar heb ik geen idee van. Heeft hij voldoende rust gehad bijvoorbeeld?"

  "Het kan alle kanten uit. Het kan tegenvallen, maar het kan ook dat de foto van zijn dochter in zijn achterzak hem super doet presteren. Ik hou in elk geval rekening met het scenario dat het minder zal zijn dan vorig jaar." 

  "We overwegen de 200 meter 's ochtends te zwemmen, om ritme op te doen voor de 100 meter, maar in de halve finales af te zeggen voor de 200 meter."