• home
 • video
 • pas verschenen

  10 jaar geleden streek Froome in België neer: "Kon niet sturen, maar had enorme wilskracht"

  Chris Froome was ook 10 jaar geleden al een winnaar.

  In 2007 leerde Chris Froome de kneepjes van het wielervak in België. Tim Harris, die hem een jaar lang opving in Tielt-Winge, haalt herinneringen op aan die periode. "Hij had héél, héél weinig ervaring met onze manier van koersen."

  Tim Harris leerde zelf begin jaren 80 het klappen van de wielerzweep in België. Later zou hij als prof onder meer Brits kampioen worden. Na zijn carrière bleef hij in ons land hangen. Samen met zijn vrouw begon hij in Tielt-Winge een soort jeugdherberg voor beloftevolle renners. In 2007 streek ene Chris Froome er neer. Froome verbleef meer dan een jaar bij Harris.

  "Het was zijn eerste ervaring in Europa", zegt Harris over Froome, die zijn jeugd doorbracht in Kenia en Zuid-Afrika. "Hij had héél, héél weinig ervaring met onze manier van koersen."

  "Vooral sturen was een groot probleem. Ik heb hem dat zelf niet geleerd, de beste leerschool zijn die Vlaamse kermiskoersen. Als je er daar 3 à 4 per week van rijdt, doe je veel ervaring op."

  "Vroeger viel hij ook regelmatig, maar hij is daar elk jaar beter in geworden. Als je dan ziet hoe hij vorig jaar die afdaling nam van de Peyresourde. Ongelooflijk!"

  "Hij was toen redelijk dik, maar is sindsdien veel vermagerd"

  Chris Froome was toen misschien wat onbeholpen op de fiets, toch had hij al een grote motor. "Zo won hij datzelfde jaar in de Giro delle Regioni een rit, voor onder meer Bauke Mollema en Rui Costa."

  "Maar om nu te zeggen dat ik er toen al een toekomstige Tourwinnaar in zag... Dat nooit. Hij was toen ook nog redelijk dik. In de loop van de jaren is hij veel vermagerd. Zo heeft hij het ver kunnen schoppen."

  "Froome was wel maniakaal met alles bezig. Hij was een echt trainingsbeest, met trainingen van 6 uur zonder te stoppen. Hij had een enorme, enorme wilskracht."

  "Hij heeft ook een grote persoonlijkheid. Naar de buitenwereld toe is hij altijd beleefd, maar achter de schermen laat hij zich zeker gelden."

  "Vrije tijd? Het enige wat hij deed, was trainen, eten en rusten"

  Tim Harris en Chris Froome zijn in dat jaar goeie vrienden geworden. Zo gingen ze nadien nog samen op vakantie in Maleisië. Maar een erg opwindend leven in België had Froome wel niet. "Het enige wat hij deed, was trainen, eten en rusten. En af en toe ging hij eens naar de Spar om eten te kopen. Meer niet."

  Enkele foto's van een potige Froome in België uit 2007