• home
 • video
 • pas verschenen

  Zilver, neen goud, neen toch zilver voor Peter Genyn

  Peter Genyn was teleurgesteld na zijn wedstrijd.

  0 / 0
  Peter Genyn heeft op het WK para-atletiek zilver gepakt op de 400 meter (T51). De titelverdediger moest het goud aan de Algerijn Berrahal laten. Die werd aanvankelijk gediskwalificeerd, zodat Genyn zich even de winnaar waande, maar na een klacht kreeg Berrahal toch zijn gouden plak.

  Peter Genyn, de nummer 1 van de wereld en de wereldrecordhouder op de 400 meter, verdedigde in Londen zijn titel. Tot in de derde bocht zag het er prima uit voor onze landgenoot. Na een kanonsstart had hij al zijn concurrenten al snel te grazen genomen.

  Maar in de laatste rechte lijn stokte het tempo van de Belg. Net op dat moment kwam in baan 2 Berrahal sterk opzetten. Hij stak Genyn voorbij met de finish in zicht. De titelverdediger perste er nog eens alles uit, maar strandde op een zucht van goud.

  De teleurstelling bij onze landgenoot was erg groot, maar enkele minuten na de wedstrijd werd duidelijk dat de Algerijnse winnaar gediskwalificeerd zou worden. Hij was tijdens de race immers van zijn baan afgeweken.

  Genyn, die met een tijd van 1'21"63 ruim drie seconden boven zijn eigen wereldrecord bleef, mocht dus toch nog vieren, maar die vreugde bleek van korte duur. Na een klacht van de Algerijnen kreeg Berrahal toch zijn gouden plak terug.

  Genyn: "Dit is niet de manier waarop je wil winnen"

  Enkele uren na zijn race was Peter Genyn toch nog niet helemaal zeker van zijn gouden medaille. "Ik heb zelf de beelden nog niet gezien. Als hij gewoon zijn lijn heeft aangeraakt, hoeft die uitsluiting niet voor mij. Maar als hij twee meter heeft afgesneden wel natuurlijk."

  Echt blij was onze landgenoot dan ook niet. "Ik dacht dat ik mijn race goed had ingedeeld. In de laatste 100 meter zag ik hem dan voorbij mij komen, maar ik kon niet meer versnellen. Ik heb alles gegeven wat er in zat."

  "Ik ben wel een beetje teleurgesteld. Dit is niet de manier waarop je wil winnen", zei Genyn, die even later dus te horen kreeg dat Berrahal zijn overwinning mocht houden.

  Joyce Lefevre eindigt laatste op 800m

  Ook Joyce Lefevre kwam vanavond in actie in Londen. Zij deed mee aan de 800 meter (T34). Onze landgenote was niet opgewassen tegen het geweld van de drie Britse en de Amerikaanse deelneemster.

  Ze moest haar concurrentes al snel laten gaan en werd vijfde en laatste. Ze was met haar tijd van 2'43"94 meer dan 40 seconden trager dan winnares Hannah Cockroft, die een kampioenschapsrecord neerzette (2'01"77).