• home
 • video
 • pas verschenen

  Vive le Vélo: Belgisch witblauw, bompa Backaert en de "coole" val van Martin

  Karl Vannieuwkerke ontving José De Cauwer en Frederik Backaert.

  0 / 0
  Karl Vannieuwkerke verwelkomde gisteren wielercommentator José De Cauwer en Tour-renner Frederik Backaert aan zijn tafel van Vive le Vélo. Aflevering gemist? Geen paniek! Wij schotelen u de beste passages voor in dit artikel.

  "Backaert is een fantastische kerel"

  Frederik Backaert is een graag geziene figuur binnen Wanty-Groupe Gobert. De ploegmakkers en -leiding staken bij gelegenheidsinterviewer Paul Herygers de loftrompet over Backaert. ""Backy" is een fantastische kerel, die altijd goedlachs is. We beleven nooit een saai moment met hem", klinkt het bijna in koor.

  Ook ploegleider Hilaire Van der Schueren heeft niets dan lovende woorden over zijn renner. "Hij blijft altijd met de voetjes op de grond en beseft dat hij een mooi beroep heeft. Hij staat elke dag vroeg op om te gaan trainen en helpt 's avonds bij het melken van de koeien."

  De Tour van Wanty-Groupe Gobert tot dusver:

  "Belgisch witblauw heeft enorm gesmaakt"

  Op de rustdag kregen de jongens van Wanty-Groupe Gobert een lekker biefstuk op hun bord. "We hebben een lekkere koe van Hilaire gegeten", vertelt Backaert. "Met een koelwagen zijn de biefstukken tot bij ons geraakt vanuit België. Iedereen is hier aan het "stoefen" over het vlees in Frankrijk, maar een Belgisch witblauw is toch beter. Het heeft enorm gesmaakt."

  Bardet: "Naesen en ik vormen een goed duo"

  Maarten Vangramberen kreeg aan zijn mini-tafel Romain Bardet over de vloer, de derde in de stand. De Franse kopman van AG2R kijkt uit naar de laatste week van de Tour. "Het was een erg emotionele tweede week met mijn ritzege en de vele aanvallen van de ploeg. De twee belangrijke Alpenritten die nog komen, zullen de Tour nog helemaal veranderen."

  "Beklimmingen van meer dan een uur tot op grote hoogte zullen eindelijk voor echte verschillen zorgen. De ploeg is sterk en we willen opnieuw aanvallend koersen in de slotweek. Daar houden we van. Ik zit niet graag in het wiel en wil aanvallen. Dat is ook de filosofie van de ploeg."

  Met Jan Bakelants en Oliver Naesen heeft Bardet ook twee Belgische ploegmakkers. "Jan ken ik heel goed. Het is een uitstekende coureur, net als Oliver. Hij blijft altijd kalm en met Naesen aan mijn zijde loop ik geen gevaar in de vlakke ritten. Het is iemand die ook heel goed in de groep ligt. Ik ben hem heel dankbaar. Hij neemt veel stress van me weg. We vormen een goed duo."

  "Mijn vrienden? Het krapuul van Brakel"

  Backaert reed op de rustdag rond met een truitje met daarop de naam "Backy". "Dat is een exemplaar speciaal voor mijn kameraden. Wie mijn vrienden zijn? Het krapuul van Brakel."

  Backaert verlengde overigens na de Dauphiné zijn contract bij Wanty. "Ik blijf nog een jaar langer bij deze ploeg. Mijn bompa zei altijd: "Er zijn maar twee soorten dommeriken. Zij die weg gaan waar het goed is en zij die blijven waar het slecht is." Waarom zou ik dan weg gaan bij deze ploeg?"

  José De Cauwer vindt het goed dat veel goede renners bij Wanty blijven. "Ploegen als Wanty zijn een zegen voor de renners. Ze moeten zo lang mogelijk voor zichzelf kunnen rijden en niet meteen gaan knechten in ploegen als Team Sky."

  Martin: "Mijn zware val zag er best "cool" uit"

  Nog een opvallende figuur in het Tour-peloton is Daniel Martin. De Ier van Quick-Step Floors valt op door zijn aanvallende koersstijl in de bergen. Hij doet ook nog altijd mee voor een plaats op het podium. Sammy Neyrinck zocht hem op voor zijn dagelijkse reportage.

  "In de Tour moet je een beetje gek zijn", aldus Martin. "Wie wil er nu drie weken aan een stuk met de fiets rijden? De Tour rijd je vooral met je hoofd. Als je nog maar nadenkt over hoe moe je bent, ben je al verslagen."

  "Ik zag onlangs de beelden van mijn zware val. Die zagen er best "cool" uit. Al bij al ben ik goed hersteld. Ik heb ook altijd goed geslapen. Ik bekijk het vanaf nu dag per dag. Een podiumplaats in Parijs is zeker haalbaar. Mijn contract? Daar houd ik mij niet mee bezig. Ik ben er vrij zeker van dat iemand me wel wil in de ploeg. Ik ben geen slechte coureur."

  De Tour van Marcel Kittel:

  (Her)bekijk Vive le Vélo in de videzone en op VRT NU

  De integrale afleveringen en beste fragmenten van Vive le Vélo kunt u steeds herbekijken in onze videozone en op VRT NU. Vanavond schuiven Björn Leukemans en Lidewey van Noord bij aan de tafel van Karl Vannieuwkerke.