• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Lierde: "Vertrouwen voor Nice is groot, maar Hawaï is belangrijker"

  Van Lierde staat voor belangrijke maanden.

  Frederik Van Lierde gaat zondag in Nice voor een vierde zege op de Ironman. De beste Belgische triatleet start er met de ambitie om te winnen, maar zit in het achterhoofd ook al met Hawaï in het hoofd. "Het is de kunst om in oktober top te zijn."

  "Hawaï blijft de belangrijkste wedstrijd van het seizoen"

  Van Lierde won de wedstrijd in Nice al drie keer en is ook nu weer één van de favorieten. "Ik ben al een kleine twee weken op stage en ben nu bezig aan de laatste voorbereidingen. Het aftellen kan beginnen. de wedstrijd in Nice ligt met heel goed. Ik heb er drie keer gewonnen en kom met veel plezier terug."

  "De voorbereiding is heel goed verlopen. Sinds de maand mei is alles vlot verlopen. In juni ben ik op hoogtestage geweest voor drie weken, daarna won ik gemakkelijk een testwedstrijd. Het wordt pas mijn tweede volledige Ironman van het seizoen. Ju kunt er sowieso niet heel veel doen. Ik combineer graag met kwart- en halve afstanden."

  Wat is het belang van de triatlon in Nice? "Hawaï blijft de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. 14 oktober staat die dit jaar op het programma. Dat blijft het absolute piekmoment. In Nice ga ik sowieso alles geven, maar het laatste topje spaar ik voor het einde van het seizoen. Het is de kunst om dan top te zijn."

  "Raar om op de Promenade des Anglais rond te lopen"

  Hoe schat van Lierde zijn kansen voor zondag in? "Ik schat die heel hoog in. Ik heb er vertrouwen in. Als je al een paar keer hebt kunnen winnen in het verleden sta je automatisch met veel vertrouwen aan de start. Ik ken het parcours ook heel goed. Dat zijn factoren die allemaal in mijn voordeel spelen."

  "Niet alle grote namen staan in Nice aan de start. Er doen 35 profs mee, waarvan een aantal namen die al hebben bewezen dat ze kunnen winnen. Zo heb je bijvoorbeeld Del Corral, de winnaar van vorig jaar en ook nog Degasperi, die in 2015 de Ironman van Lanzarote won."

  De Ironman in Nice is het eerste grote event sinds de aanslag van vorig jaar. "Dat leeft daar zeker nog", weet Van Lierde. "Er is een jaar van rouw geweest en een jaar lang werden geen evenementen georganiseerd op de Promenade des Anglais."

  "Zelfs de aankomst van Parijs-Nice werd verlegd. Ik ben er een maand geleden geweest en het is toch een speciaal gevoel. Iedereen herinnert zich de beelden uiteraard nog en het blijft raar om er rond te lopen."