• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 18 juli: Italiaanse reus Poli wint na lange vlucht over Ventoux

  Italiaanse reus Eros Poli wint na supersolo.

  0 / 0
  Eros Poli was niet de meest begenadigde klimmer, maar wist in de Tour van 1994 toch de bergrit over de Mont Ventoux te winnen. De mooiste overwinning in zijn wielercarrière, waarin hij vooral bij de amateurs grote sier maakte.

  Lange solovlucht over de Ventoux

  In de 7e rit van de Tour de France van 1994 is het Eros Poli die een moedige ontsnappingspoging onderneemt. Zijn team Mercatone Uno zit met de handen in het haar na het wegvallen van Mario Cipollini en Adriano Baffi, waardoor de mindere goden een vrijbuitersrol krijgen toebedeeld.

  Aan de voet van de Mont Ventoux start de Italiaanse reus Poli - 1,97 meter groot - met 25 minuten voorsprong op zijn achtervolgers. Op de top houdt hij er daar nog 4 van over. Net genoeg om zich vol in de afdaling te smijten naar Carpentras en de ritwinst op zak te steken. Hiermee boekt hij meteen de grootste overwinning uit zijn loopbaan.

  Kampioen bij de amateurs, helper bij de profs

  Eros Poli kroonde zich in 1987 wereldkampioen van de 100 kilometer ploegentijdrit bij de amateurs, maar kon bij de grote jongens nooit doorbreken. In zijn profcarrière vertolkte hij voornamelijk de rol van helper, iets wat hem in al zijn nederigheid aardig lukte.