• home
 • video
 • pas verschenen

  Verheyen over Flames: "Nederlaag moet les zijn voor Noorwegen"

  Gert Verheyen is de analist met dienst van Sporza.

  0 / 0
  Gert Verheyen is analist voor Sporza voor het EK voetbal in Nederland. Hij zag de Red Flames hun debuutmatch met 1-0 verliezen van Denemarken. "Ze toonden in het begin te veel respect, maar dat kun je ze niet kwalijk nemen."

  De enige goal van de match viel in een nerveus begin van de Belgen. "Er was twijfel aan de bal, maar ook wanneer Denemarken de bal had twijfelde men om druk te gaan zetten", blikte Verheyen terug.

  "De durf en de lef die daarvoor nodig zijn, was er in de beginfase niet. Het beterde wel en na de rust zagen we helemaal terug wat de coaches aangaven. De Belgische vrouwen durfden druk vooruit te zetten en vooruit te verdedigen. Ze creëerden kansen en hadden dreiging. Ook op stilstaande fases waren ze gevaarlijk. Ze hadden zeker kunnen scoren."

  De Flames en de coach verweten zichzelf dat ze begonnen met te veel respect, ook al was daarop gehamerd. "Je kunt ze dat - in hun eerste match op dit niveau - niet kwalijk nemen. Ze hebben keihard hun best gedaan. Maar het moet een les zijn. Niet voor volgend jaar, maar voor de volgende wedstrijd." Die is donderdag tegen Noorwegen.

  Verheyen: "Doordraaien in de aanname maakt groot verschil"

  Gert Verheyen analyseert normaal mannenmatchen. Voor dit EK voor vrouwen heeft hij zichzelf aangeboden bij Sporza: "Dit is voor mij zeer speciaal, maar ook verfrissend. Het gevoel bij ons analisten is dat we vaak over dezelfde spelers en clubs praten en ons vaak herhalen. Dit is iets helemaal anders."

  "Ik wil de vergelijking niet maken met mannenvoetbal, want dat is op vele vlakken oneerlijk. Gewoon omdat er een lichamelijk verschil is in kracht en snelheid."

  Alvast één ding was hem opgevallen: "Wat bij de vrouwen een groot verschil maakt, is de kwaliteit om te kunnen doordraaien in de aanname. Er zijn heel weinig vrouwen die dat kunnen. De goeie speelsters, zoals Wullaert en Vanmechelen, kunnen dat."

  "De bal in de voet komen vragen, in de bal komen, maar tegelijkertijd doordraaien en niet achteruit spelen. Met die beweging kun je in het vrouwenvoetbal je tegenstander pijn doen. De Deense Harder, voor mij de beste speelster gisteren, kan dat ook. Dat is op dit niveau het grote verschil tussen de gewone en de topspeelsters."