• home
 • video
 • pas verschenen

  McEwen: "Het is stom dat Wellens zo'n attest weigert"

  Tim Wellens gaf er gisteren de brui aan.

  Robbie McEwen (45) werkt in de Tour als commentator voor de Australische televisie. Carl Berteele zocht de voormalige topsprinter op en vroeg hem naar zijn visie over Tim Wellens, de uitsluiting van Peter Sagan en de dominantie van Marcel Kittel.

  Over Tim Wellens: "Als het legaal is..."

  Robbie McEwen: "Je zag Tim het voorbije weekend letterlijk koken. Als zo'n attest legaal is, dan is het stom om dat te weigeren."

  "Tegenwoordig wordt alles zo hard gecontroleerd. Je mag bijna niets nemen. Als het toegelaten wordt, dan is het zo. Dan kun je net zo goed met een broeksriem rond je keel rijden."

  Over Peter Sagan: "Juryleden maken hun eigen wetten"

  Robbie McEwen: "Ik vond de uitsluiting van Peter Sagan echt onterecht. Dat heb ik ook tegen de jury gezegd. Ze hebben verschillende incidenten fout ingeschat, denk maar aan de tijdstraf voor Uran en co."

  "Ze kijken blijkbaar naar andere beelden en de juryleden maken hun eigen wetten. Ze nemen het je ook kwalijk als je hen tegenspreekt. Maar ze moeten open zijn voor kritiek, want ze hebben het al verschillende keren niet bij het rechte eind gehad."

  Over de eindzege: "Ze durven niet aan te vallen"

  Robbie McEwen: "Iedereen moet Froome aanvallen en ze moeten niet achter elkaar rijden. Maar ze durven het niet. Op een bepaald moment denken ze aan hun eigen klassement. Maar om een grote overwinning te pakken, moet je durven te verliezen."

  Over Marcel Kittel: "Hij heeft zoveel kracht"

  Robbie McEwen: "Ik heb genoten van Kittel en zijn sprintzeges. Uit het wiel van je trein komen als sterkste en snelste renner is een beetje saai. Ik zie graag een sprint die onvoorspelbaar is."

  "Kittel kwam vaak van ver terug. En als je denkt dat hij gemakkelijk zal winnen, dan wordt het een fotofinish. Kittel zoekt zijn weg op zijn manier en zoekt vooral ruimte. Hij gaat vol aan op 300 meter en heeft zoveel kracht."

  "Nu wordt het wel wat moeilijker en Michael Matthews kruipt dichter in het groene klassement. Morgen is er een kans voor Matthews en zijn ploeg om Kittel uit het wiel te rijden op de eerste klim en dan door te zetten. Kittel is favoriet voor groen, maar het kan nog voor Matthews. Al moet dan alles vanaf nu perfect gaan."