• home
 • video
 • pas verschenen

  Leko: "Ervaring is belangrijk, maar kwaliteit is belangrijkste"

  Ivan Leko begint vol vertrouwen aan het seizoen.

  0 / 0
  Na 4 jaar Michel Preud'homme begint Club Brugge aan een nieuw hoofdstuk met Ivan Leko. De 39-jarige Kroaat heeft niet het palmares van z'n voorganger, maar brandt van ambitie. "Er zijn zoveel jonge succesvolle trainers in Europa. Ik geloof 100 procent in mijn kwaliteiten."

  "Trots om hier trainer te zijn"

  De ontvangst was gisteren bijzonder hartelijk voor Ivan Leko op de fandag van Club Brugge. "Vanaf mijn eerste wedstrijd in België voelde ik me heel goed bij Club. Het is mooi om terug te komen, ik ben trots dat ik hier trainer mag zijn", zegt Leko.

  Veel kilometers heeft Leko als trainer nog niet op z'n teller staan. Dat Club net hem als opvolger van Michel Preud'homme koos, was dan ook voor velen een verrassing. "Ik was bezig met mijn toekomst bij STVV, maar op een dag kan alles veranderen. Bij Club of STVV, de job van een trainer is altijd dezelfde."

  "Ik ben onervaren, dat is een feit. Ik heb niet het cv van Antonio Conte. Ervaring is belangrijk, maar kwaliteit is het belangrijkste. Er zijn zoveel voorbeelden van jonge succesvolle trainers in Europa. Ik geloof 100 procent in mijn kwaliteiten."

  "We moeten een sfeer creëren van samenwerking waarbij iedereen z'n job doet. Alleen zo kunnen we resultaten creëren."

  "Niet makkelijk om Preud'homme op te volgen"

  De erfenis die Leko's voorganger Michel Preud'homme (foto) nalaat, is wel niet min. "Het is niet makkelijk om Preud'homme op te volgen. Hij is iemand met een groot palmares en een stevige persoonlijkheid. Maar daar ben ik niet mee bezig. Ik denk aan nu en de toekomst."

  "Ik ben geen kopie van Michel. Elke persoon is anders, ik moet gewoon geloven in mijn eigen kunnen en me concentreren op m'n werk. Ik ben iemand die z'n job heel graag doet. Trainer zijn is echt een plezier voor mij."

  "Ik heb veel energie en ben iemand met veel passie. Ik wil dat mijn ploeg ook dezelfde mentaliteit en hetzelfde karakter heeft."

  "Normaal dat we wat tijd nodig hebben"

  Op 2 weken van de competitiestart begint de spanning stilaan te stijgen, ook in het Jan Bredyelstadion. "We hebben hard gewerkt tijdens de voorbereiding en ik ben blij met wat ik in de eerste vier weken gezien heb. We zijn op de goede weg."

  Bij Anderlecht kreeg René Weiler (foto), ook een jonge trainer, vorig seizoen veel krediet. Voelt Leko zich ook zo gesteund? "De club weet dat onze staf kwaliteit heeft. Op korte termijn moet je wat geluk hebben en wachten op momenten van je sleutelspelers. Maar op middellange termijn zullen de resultaten zeker komen."

  "Het is normaal dat we nog wat tijd nodig zullen hebben. Guardiola, Mourinho en Conte hadden vorig seizoen ook tijd nodig. Elke trainer brengt z'n eigen visie en manier van werken."

  "Wat Messi in Europa is, is Izquierdo in België"

  Toch wil Leko in z'n eerste seizoen als Club-coach meteen prijzen pakken. "Club moet altijd zo hoog mogelijk eindigen. We moeten eerst een sterk collectief maken en dan zullen we elke week beter worden. We moeten overal dominant proberen te voetballen. We willen een ploeg die druk kan zetten en een snelle balcirculatie heeft."

  Mogen de Club-supporters zich nog aan versterkingen verwachten? "We hebben voldoende kwaliteit, maar we weten dat er nog een extra goede speler nodig is. We weten perfect het profiel, we zoeken een matchwinnaar, die assists kan geven en kan scoren."

  "Hopelijk kunnen we Izquierdo houden. Wat Messi is in Europa, is Izquierdo in België. We hebben al enkele afspraken gemaakt met hem. Op dit moment is het moeilijk om er meer over te zeggen."