• home
 • video
 • pas verschenen

  Frankie Fredericks voorlopig geschorst na corruptiebeschuldigingen

  Frankie Fredericks zit in nauwe schoentjes.

  De voormalige sprinter Frankie Fredericks moet even afstand nemen van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Hij zou een centje verdiend hebben aan de toewijzing aan Rio 2016.

  De IAAF heeft Frankie Fredericks voorlopig geschorst. De 49-jarige ex-sprinter kan zo, in afwachting van de resultaten van het onderzoek van de Integriteitscommissie, zijn functie als lid van de Raad van Bestuur niet langer uitvoeren.

  De Franse krant Le Monde publiceerde begin maart een artikel waaruit zou blijken dat Fredericks een betaling van 299.300 dollar (262.000 euro) zou hebben ontvangen op 2 oktober 2009, de dag dat de Spelen van 2016 werden toegekend aan Rio de Janeiro.

  Fredericks liet daarop weten dat het bedrag werd overgeschreven "voor bewezen diensten" en niets te maken had met de toekenning van de Spelen aan Rio. De betaling is afkomstig van het bedrijf van Papa Massata Diack, de zoon van oud-IAAF-voorzitter Lamine Diack.

  De jonge Diack werd er eerder al van beschuldigd een bedrag van 1,5 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) te hebben ontvangen van een Braziliaanse zakenman 3 dagen voor de verkiezing.