• home
 • video
 • pas verschenen

  "Geen gravelseizoen was een gouden zet van Federer"

  Federer mag alweer een trofee aan z'n kast toevoegen.

  Hij was al een tennisgrootheid en met z'n achtste Wimbledon-titel schreef Roger Federer opnieuw geschiedenis. Ook onze commentator Dirk Gerlo is onder de indruk van de Zwitser. "Maar of hij de grootste aller tijden is? Hier zet ik m'n joker in."

  "Federer heeft zichzelf in vraag gesteld"

  Terwijl concurrenten Andy Murray en Novak Djokovic in de lappenmand liggen, is Federer na z'n comeback sterker dan ooit.

  "Hij heeft zichzelf vorig jaar na Wimbledon met z’n knieblessure enorm in vraag gesteld. Federer is niet zonder de nodige zelfkennis en het nodige vertrouwen vanuit z’n entourage aan z’n comeback begonnen", legt Dirk Gerlo uit.

  "Hij heeft letterlijk gevraagd aan iedereen in z’n omgeving: “Kan ik nog grandslamtoernooien winnen?". Dan heeft hij gekeken naar z’n mogelijkheden, maar wat z’n ambitie nog was, z’n drive."

  "Hij heeft ook gekeken naar de mogelijkheden van z’n grootste concurrenten en heeft dan wellicht goed kunnen inschatten dat Murray en Djokovic de tol zouden betalen van een slopend 2016."

  "Veel frisser dan de concurrentie"

  "Federer is zelf heel gestructureerd te werk gegaan. Hij heeft keihard gewerkt om een nog betere tennisser te worden. Z’n opslag en backhand zijn veel beter geworden."

  "Hij piekt ook alleen waar en wanneer het er nog toe doet. Geen gravelseizoen, dat is een gouden zet geweest. Gisteren heeft hij nog eens benadrukt hoe belangrijk een fit en gezond lichaam is. Hij is in het begin van het jaar in Australië en nu ook bij de start van Wimbledon veel frisser aan het toernooi begonnen dan alle anderen."

  "Die frisheid combineert hij met z’n grote talent. Daarnaast is er ook een gebrek aan ervaring bij jonge challengers zoals Zverev, Thiem of Dimitrov. Nadal is dan weer vermoeid na een slopend gravelseizoen, dat heeft het verschil gemaakt."

  "De grootste aller tijden? Joker"

  Roger Federer zit intussen al aan 19 grandslamtitels. Is hij de grootste tennisser aller tijden? "Hier zet ik m'n joker in. Wat als Rod Laver (foto) in 1962 geen prof geworden was? Hij heeft in totaal 11 grandslamtoernooien gewonnen, maar is 5 jaar prof geweest voor het tennis open werd. Zo heeft hij 20 grandslamtoernooien niet mogen spelen", nuanceert Gerlo.

  "Federer heeft Wimbledon 8 keer gewonnen tegenover Rafael Nadal die 10 keer Roland Garros gewonnen heeft, het meest slopende grandslamtoernooi. In de onderlinge duels heeft Nadal ook ruim de bovenhand. Het is eigenlijk een discussie zonder einde."

  Federer is in elk geval wel nog steeds in de running om het jaar als nummer één af te sluiten. "Hij heeft de komende maanden niet één punt te verdedigen. Murray heeft heel veel punten te verdedigen en Djokovic en Wawrinka staan al achter Federer en hebben ook punten te verdedigen. Het zal wellicht tussen Federer en Nadal gaan."

  "Cilic verdient respect, hij was groot in de nederlaag"

  Het verdriet van Marin Cilic stond gisteren in Wimbledon in schril contrast met de euforie bij Roger Federer. Ook Dirk Gerlo had te doen met de Kroaat, die door een blaar op z'n linkervoet niet voluit kon gaan.

  "Cilic heeft een geweldig toernooi gespeeld, je kunt niet anders dan een vorm van medelijden of sympathie voor hem hebben na wat hem op centre court overkomen is."

  "Hij kon zich niet afzetten bij de opslag, bij het inzetten van een balwisseling. Dan is het onbegonnen werk tegen Federer. Z’n tranen die er in het begin van de tweede set kwamen, waren tranen van verdriet omdat hij zijn kansen niet kon verdedigen en het publiek, z'n entourage en z'n landgenoten teleurstelde."

  "Dat hij daar zo eerlijk voor uitkwam en ook niet opgaf, waardoor de overwinning van Federer toch wat minder glans zou hebben, verdient volgens mij toch heel veel respect. Dat maakt van hem een groot kampioen, ook in de nederlaag."