• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 16 juli 2011: "Dit is de ontdekking van een groot talent"

  0 / 0
  In onze dagelijkse terugblik op het roemrijke verleden van de Ronde van Frankrijk houden we vandaag halt in 2011. Op 16 juli was Plateau de Beille de speeltuin van Jelle Vanendert.

  Mooiste zege uit de carrière van Vanendert

  Omega Pharma-Lotto had in de Tour van 2011 al een Belgische ritzege kunnen vieren, maar na Philippe Gilbert op de openingsdag kwam er op 16 juli in de 14e etappe nog een Belgische ritwinnaar bij.

  In de etappe naar Plateau de Beille gaven de favorieten mekaar geen duimbreed toe. Jelle Vanendert profiteerde van de rivaliteit tussen onder meer Evans en Schleck en plaatste op 6,8 kilometer van de top een snedige demarrage.

  Samuel Sanchez leek nog even roet in het eten te gooien, maar de Spanjaard kon Vanendert uiteindelijk niet van de dagzege houden. Als toemaatje kreeg Vanendert ook de bollentrui, maar in Parijs was Sanchez uiteindelijk de bergkoning.

  Vanendert kan stuntzege nooit meer herhalen

  "Fantastisch: we hebben een klimmer. Dit is de ontdekking van een groot talent", zegt Michel Wuyts bij de finish. Vanendert volgt op Plateau de Beille onder meer Pantani, Armstrong en Contador op.

  Een jaar later liet Vanendert zich nog opmerken in de Ardense klassiekers (2e in de Gold Race en 4e in de Waalse Pijl), maar de Limburger kon in het rondewerk nooit meer hetzelfde niveau halen.

  Vanendert (32), die nog altijd bij de Lotto-ploeg rijdt, kampte de voorbije jaren veel met blessures.