• home
 • video
 • pas verschenen

  Eykens na goud op EK beloften: "Hier had ik helemaal niet op gerekend"

  Eykens had dit niet verwacht na een trainerswissel.

  Renée Eyckens heeft gisteren vriend en vijand - maar ook zichzelf - verrast met haar goud op de 800 meter op het EK voor beloften. "Dit is nog wat onwerkelijk", vertelt ze een dag later vanuit Polen aan Sporza. "Ik was al blij dat ik in de finale stond."

  Had ze vooraf op een goeie prestatie of goud gerekend? "Helemaal niet. Ik was al blij dat ik in de finale stond."

  De 21-jarige Eykens, die twee jaar geleden ook al de beste was op het EK voor juniores, verklaart zich nader. "Deze winter had ik een trainerswissel. En ik voelde dat ik nog niet het niveau had dat ik graag had gewild. Dat goud is daarom nog steeds wat onwerkelijk."

  "Coachwissel was enorme verademing"

  In maart stopte Eykens met Paul Sauviller, die haar al haar hele carrière begeleidde, en ging in zee met de Nederlander Theo Joosten. "Die coachwissel was voor mij vooral een grote verademing. Het was op een andere, meer ontspannen manier werken. Ik had weer meer plezier. Wat ik een beetje kwijtgeraakt was, heb ik nu teruggevonden. Ik ben heel tevreden."

  "De Marcel Kittel van de atletiek"

  Eykens klopte de grote favoriete Anita Hinriksdottir uit IJsland door sluw te handelen. "Ze was twee seconden sneller dit jaar dan iedere andere finaliste. Ik heb al twee keer tegen haar gelopen deze zomer en twee keer kwam ik er in een snelle wedstrijd niet aan te pas."

  "Nu stond er toch wel wat wind. Anita pakte op 400 meter de kop en ik ben erachter gebleven. Misschien verliest zij in het voorlaatste rechte stuk een beetje krachten in de wind en had ik zo op het einde net iets meer over."

  Sporza Tour belde Eykens op en de Belgische kreeg prompt de bijnaam de "Marcel Kittel van de atletiek", omdat ze net als de Duitser vanachter de rug kwam in de sprint. "Ik ken niet zoveel van koers, maar je kan gelijk hebben", lachte Eykens.

  "Getoond dat ik er sta als het moet"

  Eykens lijkt gestaag aan haar weg naar de top te werken. Vorig jaar viel ze ook al op met goeie tijden op de Spelen in Rio. "Het is fantastisch. Ik had vooraf niet gedacht kampioen te worden. Na Rio is het even moeilijk geweest. Het is super dat ik op een kampioenschap heb kunnen tonen, dat ik er wel sta als het moet."

  "Nu moet ik rustig voortwerken en terug naar een goeie tijd werken op de 800 of 1.500 meter. Want dat heb ik dit jaar nog niet gekund. Het was al redelijk, maar het kan nog net iets beter."

  Aan het WK in Londen (4-13 augustus) denkt ze niet. "Ik heb nog geen limiet gelopen, dus mag ik daar niet meedoen. Dat had wel leuk geweest, maar qua recuperatie is dat ook niet ideaal. Het komt dicht op dit EK." Ze maalt er evenwel niet om: "Mijn seizoen is sowieso al geslaagd. Al de rest zijn nog extra kersjes op de grote taart."