Ga naar de inhoud

Wie vervangt Sagan als uitdager van Van Avermaet in Rodez?

 za 15 juli 2017 11:45
Voert Van Avermaet straks een bisnummer op?
In de Tour de France begint Greg Van Avermaet rond 13u als topfavoriet aan de etappe naar Rodez. Van Avermaet won er in 2015 na een verbeten duel met Peter Sagan. De Slovaak heeft de Tour al moeten verlaten, maar wie kan zijn plaats als potentiële pretbederver vandaag innemen?

Geen Kittel en Greipel, wel Degenkolb?

Wie de top 20 van 2015 bestudeert, stelt meteen vast dat de sprinters de lastige laatste kilometer niet zullen overleven. Marcel Kittel en André Greipel kunt u alvast van uw lijstje schrappen.

John Degenkolb krijgt wel een prominente plaats. De Duitser werd twee jaar geleden 4e en kan de finale van vandaag dus aan.

De naweeën van de val in de tumultueuze sprint met Cavendish en Sagan lijken overigens verteerd, zijn tweede plaats na Kittel in Bergerac is daarvan het bewijs.

Er zijn nog Belgen

Op papier komt de grootste uitdager van Greg Van Avermaet uit... België. Jan Bakelants knokte zich in 2015 naar de 3e plaats. Maar de AG2R-renner voelt de bui al hangen: hij moet wellicht knechten voor kopman Romain Bardet, de 3e in het klassement.

"Het zou kunnen dat ik zaterdag geslachtofferd word voor het gele doel", liet Bakelants donderdag nog optekenen in Vive le Vélo.

Zijn er nog Belgen die explosief genoeg zijn om Greg Van Avermaet het vuur aan de schenen te leggen? Philippe Gilbert zal deze etappe zeker aangekruist hebben, maar misschien moet de puncher van Quick-Step Floors zijn kopman Daniel Martin beschermen.

Ook Aru en co zullen zich mengen

Enkele Belgen zullen hun kansen wellicht niet voor niets moeten opofferen voor hun klassementsman.

Froome, Nibali, Contador, Valverde en Van Garderen eisten 2 jaar geleden netjes een stekje op in de top 10.

De klassementstoppers willen zeker geen tijd verliezen in de venijnige slotkilometers en kunnen met wat geluk zelfs een gooi doen naar de dagzege.

Bisnummer voor Sunweb?

De laatste naam op het favorietenlijstje is wellicht de belangrijkste: Michael Matthews doet vandaag opnieuw een gooi naar een Tourzege.

Sunweb kon gisteren met Warren Barguil al champagne drinken en is dus misschien extra gemotiveerd om vandaag een nieuwe overwinning te boeken.

Matthews kan met een goed eindschot ook wat punten goedmaken in de strijd voor de groene trui. Ter info: in 2015 eindigde Matthews 17e in Rodez, op 17 seconden van Van Avermaet.

En dan zijn er ook nog...

Wie graag iets meer risico's met zijn pronostiek neemt: onze mannen in de Tour schuiven nog enkele kanshebbers naar voren.

  • Ben Swift (UAE Emirates)
  • Diego Ulissi (UAE Emirates)
  • Sonny Colbrelli (Bahrein)
  • Fabio Felline (Trek)
  • Michael Albasini (Orica)
  • Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
  • Tony Gallopin (Lotto-Soudal)
De top 20 in Rodez in 2015
1.Greg Van Avermaetin 4u43'42"
2.Peter Sagan (Svk)z.t.
3.Jan Bakelantsop 3"
4.John Degenkolb (Dui)7"
5.Paul Martens (Dui)z.t.
6.Chris Froome (GBr) 
7.Vincenzo Nibali (Ita) 
8.Alberto Contador (Spa) 
9.Alejandro Valverde (Spa) 
10.Tejay van Garderen (VS) 
11.Tony Gallopin (Fra) 
12.Nairo Quintana (Col) 
13.Robert Gesink (Ned) 
14.Geraint Thomas (GBr) 
15.Zdenek Stybar (Tsj)17"
16.Warren Barguil (Fra)z.t.
17.Michael Matthews (Aus) 
18.Mathias Frank (Zwi) 
19.Pierre Rolland (Fra) 
20.Wilco Kelderman (Ned)24"