• home
 • video
 • pas verschenen

  Details maken het verschil: "Tijdrithelm kan Bardet eindzege Tour kosten"

  Bardet zou beter voor de druppelvormige tijdrithelm kiezen.

  Als Romain Bardet nog droomt van de eindzege in de Tour, zal de Fransman dringend een nieuwe tijdrithelm moeten aanschaffen. "In de twee tijdritten verliest hij 47 seconden door zijn helm", zegt Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven en de KU Leuven. En hij heeft ook nog wat tips voor Chris Froome.

  "Turbulentiezuiging werkt heel negatief bij helm Bardet"

  Romain Bardet prijkt voorlopig op de derde plaats in het klassement van de Tour, op 25 seconden van gele trui Fabio Aru. Maar zijn achterstand kan nog oplopen als hij in de tijdrit op de voorlaatste dag niet van helm wisselt.

  "Zijn afgeronde helm kan hem de eindzege kosten", zegt Blocken, specialist in windfysica. "Zijn helm is niet aerodynamisch: in de twee tijdritten levert hem dat 47 seconden tijdverlies op."

  "Bij een druppelvormige helm wordt de luchtstroming geleidelijk over de helm geleid. Bij Bardet zit er een gat achter de helm en dat zorgt voor turbulentiezuiging, wat heel negatief werkt. Ik heb hem aangeraden om die helm niet meer te gebruiken."

  Als je weet dat Bardet - met zijn "slechte" helm - in de eerste tijdrit een seconde sneller was dan Aru, dan kan hij de Italiaan nog terughalen met een nieuwe tijdrithelm. Al was Froome wel 39 seconden sneller dan Bardet in Düsseldorf.

  Video player inladen...

  "Daaltechniek van Froome is niet meest aerodynamisch"

  Iedereen herinnert zich nog de afdaling van de Peyresourde vorig jaar, toen Chris Froome met een heel bizarre houding afdaalde. Een knap staaltje aerodynamica? "Uit de simulaties bleek dat het niet de meest aerodynamische houding was", verklapt Blocken.

  "Hij moet meer achteruit schuiven, met de rug horizontaal en tegen het zadel, zoals Sagan en Nibali het doen. Met die houding zou hij nog 17 procent sneller zijn."

  "Als hij zijn hoofd nog wat meer naar beneden zou buigen, wint hij nog wat procenten. Deze houding levert heel veel op."

  Video player inladen...