• home
 • video
 • pas verschenen

  "Slimme" Renée Eykens wint goud op EK voor beloften

  Eykens straalt met de Belgische vlag op het EK voor beloften.

  0 / 0

  Eykens straalt met de Belgische vlag op het EK voor beloften.

  Renée Eykens heeft op het EK voor beloften in Polen goud gewonnen op de 800 meter. Ze klopte in een tactische race de IJslandse topfavoriete Hinriksdottir. "Zij was sterker, maar ik was slimmer." Simon Debognies bezorgde België met zilver op de 5km een tweede plak.

  Eykens won de finale van de 800 meter in een relatief trage 2'04"73. Eykens liep berekend en liet het kopwerk aan de IJslandse topfavorite Hinriksdottir. In de laatste rechte lijn snelde Eykens weg van haar concurrente en won.

  "Ik ben zo blij", reageerde Eykens na haar wedstrijd. "Hinriksdottir was vandaag sterker dan ik, maar ik was slimmer. Er stond redelijk veel wind. Dat was mijn geluk, want zij ging op kop lopen en verspeelde heel wat krachten."

  "Het was een echte tactische wedstrijd, inclusief veel geduw en getrek. Ik ben zelf ook een paar keer op hielen gaan staan." Twee jaar geleden werd Eykens al Europees kampioene bij de U20.

  Zilver voor Debognies op de 5.000 meter

  De gouden medaille van Eykens was niet het enige Belgische eremetaal in Polen. Simon Debognies snelde naar het zilver op de 5.000 meter, hij moest enkel de Italiaanse favoriet Crippa voor zich dulden.

  Debognies pakte het goed aan in de finale. Hij liep alert voorin, maar liet het kopwerk over aan de anderen. In de laatste ronde had hij nog wat over en zijn eindsprint was voldoende voor de tweede plaats. Debognies won 2 jaar geleden ook zilver op de 5.000 meter op het EK voor junioren.