• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Herck: "Men onderschat hoe zwaar een tenniscarrière is"

  Volgens Johan Van Herck wordt het tennis steeds veeleisender.

  Terwijl Novak Djokovic en Andy Murray op de grenzen van hun lichaam botsen, staat Roger Federer voor de 11e keer in de Wimbledon-finale. Geen toeval volgens Daviscup-coach Johan Van Herck. "Je kan alleen maar zeggen dat Federer voor een groot stuk z'n gelijk haalt."

  Zowel Novak Djokovic als Andy Murray werden op Wimbledon afgeremd door blessures en kwamen niet verder dan de kwartfinales. Murray raakte mede door z'n heupblessure niet voorbij Sam Querrey en een elleboogblessure dwong Djokovic zelfs tot opgave tegen Tomas Berdych.

  Johan Van Herck is niet verrast door al dat blessureleed. "Er wordt onderschat hoe zwaar een tenniscarrière is, hoe zwaar een leven aan de top is. Als je ziet welke inspanningen zowel Djokovic als Murray vorig seizoen geleverd hebben om die nr 1-positie te halen en de finale van de Masters te spelen... Daar betalen ze nu een prijs voor."

  Wie daarentegen wel nog zo fris als een hoentje over het gras van Wimbledon dartelt, is de 35-jarige Roger Federer. "Als je naar de planning van Federer kijkt dit jaar en vorig jaar, dan kan je alleen maar zeggen dat hij daar voor een groot stuk z’n gelijk haalt."

  "Langs de andere kant toont het ook aan hoe sterk Federer en Nadal wel geweest zijn de voorbije jaren om dit jaar in jaar uit te doen. Dat Djokovic en Murray zoveel problemen hebben, bewijst hoe moeilijk het is om aan de top te blijven."

  "Goffin heeft de juiste beslissing genomen"

  Ook in de lappenmand na zijn onfortuinlijke val op Roland Garros: David Goffin. Hij gunde zichzelf nog wat extra tijd en liet Wimbledon aan zich voorbijgaan. "David heeft de juiste beslissing genomen door hier niet te zijn", zegt Van Herck.

  "Ik hoop voor hem en voor het Belgische tennis dat hij daar de komende maanden de vruchten van zal plukken. Het meest kostbare dat je hebt, is je lichaam. Je moet daar heel voorzichtig mee omspringen, je moet dat op lange termijn bekijken."

  "De sport wordt veeleisender, er wordt veel meer gevraagd van een lichaam dan men beseft en je gaat keuzes moeten maken in functie van je eigen lichaam. Goed plannen en goed periodiseren voor elke speler wordt uitermate belangrijk."