• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI keert op stappen terug: plots geen tijdstraf meer voor Uran

  Uran kan opgelucht ademhalen.

  Coup de théâtre in de Ronde van Frankrijk: Rigoberto Uran krijgt dan toch geen tijdstraf van 20 seconden aangesmeerd. De Colombiaan had die sanctie gekregen nadat hij op 6 km van de finish nog bevoorrading had aangenomen, maar de UCI trekt zijn staart in. Ook George Bennett (LottoNL-Jumbo) wordt niet meer gestraft.

  "Bevoorrading kwam niet van een verzorger"

  Rigoberto Uran, George Bennett en Romain Bardet lieten zich gisteren in de slotfase van de etappe naar Peyragudes bevoorraden. Mag niet in de laatste 20 kilometer van een etappe, zegt het UCI-reglement. Maar vreemd genoeg kregen enkel Uran en Bennett een tijdstraf van 20 seconden, AG2R-kopman Bardet ontsnapte.

  Cannondale, de ploeg van Uran, ging verhaal halen bij Philippe Mariën, de Belgische voorzitter van de UCI-jury. "In ons eerste gesprek ging het over de veronderstelling van de UCI dat een ploegverzorger Uran nog had bevoorraad op 6 km van de finish", deed ploegmanager Jonathan Vaughters gisteren zijn verhaal aan Cyclingnews.

  "Maar de drinkbus kwam van iemand die werkt voor de marketingdienst van onze sponsor in Frankrijk. Ze hebben geen band met onze ploeg. Die kerel heeft dat op eigen verzoek gedaan. Het is jammer, maar hij is geen lid van onze staf."

  "We dachten dat wij om die reden een straf hadden gekregen en Bardet niet, maar Mariën reageerde dat het hem niet uitmaakte of de drinkbus nu van een toeschouwer kwam of een verzorger. De straf zou gelijk blijven."

  "Ik vind dat Mariën hier een incompetente of vooringenomen beslissing gemaakt heeft. Als ze fair willen zijn, dan moeten ze fair zijn."

  Video player inladen...

  Vreemde kronkel in redenering van UCI

  Philippe Mariën kreeg niet veel later nog een telefoontje van Cannondale. De ploeg had op tv-beelden gezien hoe naast George Bennett ook Romain Bardet een bidon had aangenomen in de slotkilometers, maar de Franse ritwinnaar werd buiten schot gelaten.

  "Mariën vertelde ons dat hij niet kon zien of Bardet wel van de drinkbus had gedronken. Bennett had overigens iets aangenomen van dezelfde mensen. Maar dan zei de UCI dat het allemaal niet uitmaakte, want de bevoorrading kwam in dit geval niet van een ploeglid. Plots zagen ze die kwestie dus helemaal anders."

  Vaughters gaf nog mee dat de Tour "niet beslist moest worden door een drinkbus". De manager van Cannondale haalde enkele uren later zijn gram: de UCI-jury gaf Uran en Bennett vanochtend dan toch geen sanctie.

  Video player inladen...

  Hoe luidt de motivering van de UCI?

  De UCI liet de tijdstraf vallen omwille van de "uitzonderlijke omstandigheden".

  "Na het hebben herbekeken van de beelden constateerden de koerscommissarissen dat de voertuigen van de teams niet op een normale manier hun renners konden bevoorraden voor het einde van de geautoriseerde zone, aan de voet van de Peyresourde", meldde de UCI.

  "Het incident met Fabio Aru en Chris Froome (die van de weg gingen) lag aan de oorzaak van de problemen. De directie van de Tour de France heeft de beslissing om de straftijd te annuleren goedgekeurd."

  Vaughters deelt het nieuws mee op Twitter