• home
 • video
 • pas verschenen

  De fratsen van de UCI-jury in de Tour: Sagan, Bouhanni en Uran

  Jury-voorzitter Philippe Mariën heeft al een bewogen Tour achter de rug.

  De UCI-jury in de Tour de France maakt er een soepje van. De commissarissen toonden zich de voorbije etappes niet meteen standvastig en consequent. Een overzicht van enkele opvallende gebeurtenissen.

  1) de tijdritpakken van Team Sky

  De UCI-jury moest na de openingstijdrit al een eerste keer in actie komen. Team Sky domineerde de tijdrit, maar bij de opvallende tijdritpakken van de Britse formatie werden stevige vraagtekens geplaatst.

  De stroken met bolletjes op de armen en de schouders waren voer voor discussie.

  "Er is niets aan de uitrusting toegevoegd, de bolletjes zijn geïntegreerd in de stof en dus kunnen we de trui niet weigeren", reageerde commissaris Philippe Mariën. "We kunnen er voorlopig niets tegen inbrengen."

  2) de elleboog van Peter Sagan

  Op de vierde dag van de Tour zijn alle ogen gericht op de wedstrijdjury. Peter Sagan en Mark Cavendish vechten een robbertje uit in de massasprint. Sagan maakt een elleboogbeweging, Cavendish komt zwaar ten val.

  De jury besliste aanvankelijk om de wereldkampioen van de 2e naar de 115e plaats terug te zetten én om hem 50 punten extra af te nemen voor de groene trui. Maar rond 19u komt de UCI met een nieuwe beslissing naar buiten: Peter Sagan moet de Tour alsnog verlaten.

  "Het was geen makkelijke beslissing. We weten over wie we spreken. Maar het gaat niet over de persoon, maar over de daad. Die lijkt me zeer opzettelijk, het lijkt bijna op slaan", zegt Mariën. Ritwinnaar Arnaud Démare, die ook geen zuivere sprint reed, ontsnapt aan een sanctie.

  Video player inladen...

  3) de millimetersprint van Kittel en Boasson Hagen

  In de 7e Tour-rit wordt er opnieuw naar Philippe Mariën gekeken. Marcel Kittel en Edvald Boasson Hagen vechten een zeer prangend sprintduel uit.

  De fotofinish lijkt geen uitsluitsel te brengen, maar de UCI-jury komt opvallend snel met een uitspraak. "Er is geen discussie: Kittel wint", reageert Mariën kort na de finish. Het verschil bedroeg uiteindelijk 6 millimeter.

  4) de tijdstraf van Bouhanni

  Dinsdag, daags na de eerste rustdag, was Marcel Kittel opnieuw ongenaakbaar in een massasprint. Maar de voorbereiding op de sprint verliep niet vlekkeloos.

  Nacer Bouhanni (Cofidis) ergerde zich aan Jack Bauer, een ploegmakker van Marcel Kittel.

  De Franse kemphaan gaf de Nieuw-Zeelander een por, maar kreeg een minuut tijdstraf en een boete als sanctie. Een opvallend mild oordeel van de jury.

  Video player inladen...

  5) de drinkbus van Uran, Bennett en Bardet

  Gisteren was het opnieuw prijs. Rigoberto Uran (Cannondale) en George Bennett (LottoNL-Jumbo) kregen 20 seconden straftijd omdat ze in de laatste kilometers nog bevoorrading hadden aangenomen.

  Ritwinnaar Romain Bardet (AG2R) ging dan weer vrijuit, ook al was op beelden te zien dat ook Bardet een flesje met water had aangenomen.

  De willekeur van de UCI-jury ontketende veel protest, waarna de commissarissen vanochtend nog eens op hun stappen terugkwamen. Uran en Bennett kregen uiteindelijk geen tijdstraf.

  Video player inladen...
  Video player inladen...