• home
 • video
 • pas verschenen

  Dan toch nog geen rentree voor Lochte, die wel goed nieuws kreeg uit Brazilië

  Lochte won in Rio goud op de 4 x 200m vrije slag.

  Ryan Lochte zou vandaag op een regionaal toernooi in Los Angeles zijn rentree maken na z'n maandenlange schorsing voor wangedrag op de Olympische Spelen in Rio. Maar de Amerikaan stelt zijn rentree uiteindelijk toch nog wat uit. "Ik laat verstek gaan, want ik heb niet kunnen trainen zoals ik wou." Uit Brazilië kwam ondertussen wel het nieuws dat de rechterlijke procedure tegen hem is stopgezet.

  Eind volgende week begint het WK zwemmen in Boedapest, maar dat zal zonder Lochte zijn. De Amerikaanse zwemmer was officieel tot 30 juni geschorst door het Amerikaanse Olympische Comité en miste daardoor de Amerikaanse kampioenschappen en de facto zo ook het WK.

  Vandaag zou Lochte dus zijn eerste officiële wedstrijd zwemmen sinds zijn schorsing afliep, maar de Amerikaan haalde nu zelf de stekker uit z'n comeback.

  "Ik geef verstek voor deze meeting, want ik heb niet kunnen trainen zoals ik wou sinds de geboorte van mijn zoon Caiden. Mijn familie is het belangrijkst. Ik wil opnieuw op topniveau zijn voor de komende Pan-Pacifische kampioenschappen in 2018 in Tokio", liet Lochte weten.

  Lochte werd in september 2016 voor 10 maanden geschorst door het Amerikaanse Olympische Comité voor zijn betrokkenheid bij een incident aan een benzinestation tijdens de Olympische Spelen in RIo de Janeiro.

  Lochte beweerde eerst dat hij overvallen was, maar uit camerabeelden bleek dat hij en drie collega-zwemmers het benzinestation zelf hadden gevandaliseerd en dat ze de confrontatie hadden gezocht met veiligheidspersoneel.

  Klacht tegen Lochte voor Braziliaanse rechtbank vervalt

  Lochte kreeg vrijdag trouwens nog goed nieuws uit Brazilië. De procedure tegen de Amerikaan voor "het verzinnen van een misdrijf" werd stopgezet. "Wij zijn gelukkig dat de rechtbank de zaak heeft geklasseerd zonder gevolg, waarbij werd erkend dat hij geen misdaad heeft begaan", vertelde zijn advocaat aan de krant USA Today. "Het was een lang jaar, maar finaal heeft het recht gezegevierd."

  Lochte en zijn teammaats Gunnar Bentz, Jack Conger en James Feigen waren hun medailles in Rio aan het vieren, toen ze werden opgepakt door de politie. Ze zeiden eerst dat ze bij een tankstation overvallen werden door valse politiemannen, maar het bleek dat ze zelf eerst wat vandalisme hadden gepleegd, waarop de politie hen meenam. Het incident creëerde een diplomatieke rel, Lochte werd 10 maanden geschorst en verloor sponsors. Maar een gerechtelijke straf hoeft hij dus niet meer te vrezen.