• home
 • video
 • pas verschenen

  Croenen over kleine WK-delegatie: "Zonde dat nieuwe estafetteploeg geen kans krijgt"

  Louis Croenen beoogt een finaleplaats in Boedapest.

  Louis Croenen maakt zich op voor het WK zwemmen in Boedapest. Door de strenge selectiecriteria van de zwemfederatie duiken slechts vier landgenoten het Hongaarse water in. "Dat is wel een serieuze aanpassing."

  "Verrast dat enkele namen er niet bij zijn"

  Logan Vanhuys bijt vandaag de spits af op de 5 kilometer in open water in het Balatonmeer. Vanaf 23 juli komen Kimberly Buys (50 en 100 meter vlinderslag), Pieter Timmers (50, 100 en 200 meter vrije slag) en Louis Croenen (100 en 200 meter vlinderslag) in actie in Boedapest.

  De Belgische zwembond koos ervoor om geen andere zwemmers op te vissen voor het WK. "Dat wordt een serieuze aanpassing, want de voorbije jaren waren we toch steeds met een tiental atleten op EK's en WK's. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven", zegt Croenen.

  "Ik ben wel een beetje verrast dat enkele namen er niet bij zijn. Dat is jammer, maar als je de limiet niet zwemt, wordt het moeilijk om opgevist te worden."

  "Als we willen doorgroeien naar Tokio, was dit ultieme kans geweest"

  De strenge selectiecriteria van de zwemfederatie waren ook een streep door de rekening van de vernieuwde 4x200m-ploeg. De zwembond wou een signaal sturen naar de jongeren, omdat ze op het BK niet aan de doelstellingen hadden voldaan.

  "Ik kan daar niet inkomen. Ik denk dat we de limiettijd net niet gehaald hebben, maar als je ziet dat er van de ploeg maar twee zwemmers in Rio stonden, dan is het zonde dat de rest van de nieuwe ploeg geen kans krijgt. Als we willen doorgroeien naar Tokio, dan was dit een ultieme kans geweest."

  Croenen komt ook nog een keer terug op de heisa ronde de aflossingsploeg in Rio. "Het is nooit leuk om daarop terug te blikken, maar ik heb er wel veel uit geleerd. Het is belangrijk om te weten dat daar fouten gebeurd zijn, die in de toekomst vermeden moeten worden."

  "Zal allemaal afhangen van een paar honderdsten"

  Louis Croenen trekt na winst op de 200 meter vlinderslag op de Open Franse zwemkampioenschappen vorig weekend met een goed gevoel naar het WK. "Na afloop van de Spelen was het iets moeilijker om te terug op te laden."

  "Ik heb er bewust voor gekozen om tijdens dit postolympisch jaar een deel van mijn stage te doen", vertelt de 23-jarige student LO en Bewegingswetenschappen aan de VUB. "Er zijn ook veel sterke zwemmers bijgekomen, dus het zal allemaal afhangen van een paar honderdsten."

  "Begin dit jaar was de motivatie iets minder, maar sinds ik in februari de WK-limiet zwom, gaat dat beter en beter. Ik had dus nog een halfjaar om me voor te bereiden op het WK."

  Met welke concrete ambities trekt Croenen naar Boedapest? "Ik moet ervan uitgaan dat ik mijn beste tijd ooit zal moeten zwemmen om in de finale te geraken."

  "Als ik de finale niet haal, zou dat een serieuze teleurstelling zijn. Ik moet ook realistisch zijn. Ik ga hier niet meteen naar een medaille zwemmen na het zware schooljaar. Maar als je kijkt naar Thiam, dan zie je dat de combinatie zeker mogelijk is."