• home
 • video
 • pas verschenen

  Bob Maesen voor EK kajak: "Past in traject naar Tokio"

  Peters plaatste zich al voor de A-finale op de K1 1.000 meter

  Komend weekend wordt er in Plovdiv (Bulgarije) gepeddeld om de Europese titels in het kajak en kano. België stuurt met Artuur Peters (K1 1.000), Jonathan Delombaerde (K1 200), Lize Broekx en Hermien Peters (samen in K2 500) vier atleten het water op. "Geen medailles, maar wel top 8 en top 12", is de ambitie van technisch directeur Bob Maesen.

  "We trekken naar het EK in dezelfde samenstelling als de wereldbekers dit jaar. We kunnen wel niet dezelfde wedstrijden doen als op de wereldbeker, omdat het wedstrijdprogramma dat niet toelaat. Zo is de A-finale van de K2 bij de vrouwen 45 minuten na de A-finale van de K1."

  Maesen ziet dit EK vooral als een leermoment naar de toekomst toe. "We proberen om goed in ons traject naar Tokio te blijven zitten. Individueel hopen we dezelfde resultaten neer te zetten als de wereldbekers al hebben aangetoond. Dat wil niet zeggen dat er medailles moeten uit voortkomen, maar we hopen wel in de top 8 of top 12 te zitten."

  "In de toekomst is er veel mogelijk voor Artuur Peters"

  De 21-jarige Artuur Peters kaapte drie weken geleden twee medailles weg op de wereldbeker in Servië: op de K1 500 meter en 1.000 meter. In Plovdiv richt hij zich op de olympische 1.000 meter. Vanochtend plaatste hij zich al voor de A-finale door zijn reeks te winnen.

  "Het potentieel is er, zeker gezien zijn jonge leeftijd en wat hij al heeft laten zien. Er zijn veel mogelijkheden naar de toekomst toe. Nu komt het erop aan om verstandig te werken de komende jaren. Dan is er veel mogelijk", klinkt Maesen enthousiast.

  Het EK wordt een goede test voor Peters. "Op 1 à 2 maanden gaan we geen supergrote verschillen realiseren. Op het EK is er een heel sterk deelnemersveld. De K1 1.000 meter is heel Europees getint, dus dat wordt een goede waardemeter. Er zijn geen toppers die ontbreken, buiten de Tsjech."

  "Delombaerde is heel consistent geworden"

  Wellicht de minst bekende naam van het viertal is Jonathan Delombaerde. Hij treedt aan in de K1 200 meter. "Jonathan is heel consistent geworden dit seizoen. Daarmee bedoel ik dat hij zijn niveau kan aanhouden tijdens de reeksen, halve finales en finales. Ook het gat met de absolute top is een stuk kleiner geworden."

  "Vorig jaar had hij nog veel meer uitschieters. Nu is er veel meer basis gekomen in zijn prestaties. We hopen dat hij komend weekend zijn prestaties van de wereldbekers kan evenaren en misschien iets verbeteren. Dan zit hij goed in zijn traject richting Tokio."

  "Bij de dames kiezen we nu voor de K2"

  Hermien Peters en Lize Broekx misten in de K2 nipt de Olympische Spelen van Rio. "Ik denk dat dat Hermien en Lize op een positieve manier getriggerd heeft. Het is duidelijk zichtbaar dat ze beiden heel gemotiveerd zijn. Je ziet ook dat ze dankzij Sport Vlaanderen een stapje hoger gezet hebben in de mogelijkheden om hun sport te beoefenen."

  Door de drukke wedstrijdkalender laten de dames in Bulgarije hun individuele onderdelen schieten om zich volop te focussen op de K2. "Je moet altijd keuzes maken. De mogelijkheden tot succes zijn op beide nummers even groot in te schatten. Nu kiezen we voor de K2. Op lange termijn, richting Tokio, is de combinatie wel mogelijk."

  "We blijven zeker investeren in de K2, zonder afbreuk te doen aan de individuele mogelijkheden. We houden ons traject in het vizier. We mogen niet te veel focussen op de korte termijn."

   

  Drie kajakkende studenten

  Tijdens de examenperiode verliep de voorbereiding op het Europees kampioenschap niet optimaal. "Momenteel hebben we met Broekx maar één prof. De anderen zijn allemaal nog student. Ze hebben de mogelijkheid om hun studies te spreiden, maar het is natuurlijk gemakkelijk om volledig voltijds met sport bezig te zijn. Dan is de planning iets stabieler."

  "We grijpen die examens zeker niet aan als excuus, maar we houden er wel rekening mee in de opbouw. Uiteindelijk is het allemaal een werk van lange adem. Het is een traject vol intensiteit en arbeid."