• home
 • video
 • pas verschenen

  Bakelants: "Zaterdag word ik misschien geslachtofferd voor gele doel"

  Bakelants zat gisteren in het winnende kamp.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Na de gele coup van Aru was er in Vive le Vélo gespreksstof te over. Pistiers Kenny De Ketele en Moreno De Pauw, de bronzenmedaillewinnaars op het afgelopen WK ploegkoers, schoven in Alan hun voeten onder Karls tafel. Aan Maarten Vangramberen gaf Jan Bakelants toe dat een gooi naar een eigen ritzege wellicht moet wijken voor Bardets gele droom.

  Bakelants: "Ploeg is minder handig in plaatsing"

  Jan Bakelants zag de ritoverwinning van zijn AG2R-ploegmaat Romain Bardet in Peyragudes natuurlijk graag gebeuren. "De topfavoriet is hij niet, maar het is vandaag een pak interessanter geworden. Ik hoop natuurlijk dat Romain het laken naar zich toe kan trekken."

  "Om echt helemaal gerust te zijn, zou Bardet voor aanvang van de tijdrit toch twee minuten voorsprong moeten hebben. Dan pas kun je zeggen: "Het zou niet meer mogen misgaan"."

  Voor de Fransen moet Bardet dé opvolger worden van Hinault. "Bardet blijft daar heel kalm bij. Na vorig jaar had hij hier heel gestresseerd aan de start kunnen komen en daardoor alles kunnen verliezen, maar hij heeft een soort natuurlijke flow over zich dat alles wel zal loslopen."

  Bakelants heeft de rit naar Rodez, waar hij twee jaar geleden derde werd, met rood aangestipt. Toch moet hij dan wellicht in het gelid voor Bardet. "Dat zou een rit zijn die mij heel goed ligt, want het is dezelfde finish als twee jaar geleden."

  "Het is een heel technische finish. Om iets te kunnen doen, moet ik zelf goed geplaatst zijn. Jammer genoeg is de ploeg daar minder handig in. Dat komt vooral neer op mijn schouders en die van Oliver Naesen. Het zou kunnen dat ik zaterdag geslachtofferd word voor het gele doel."

  Video player inladen...

  De Gendt over wattages: "Al twee records gereden"

  Zowat het hele Tourpeloton rijdt rond met een vermogensmeter op zijn fiets. "Alles draait om wattages. Wat kun je duwen voor 5, 10 of 20 minuten. Veel renners baseren zich daarop in een ontsnapping en als ze op kop rijden. Bij mij is dat niet anders", vertelt Thomas de Gendt. "Ik heb trouwens als twee records gereden in deze Tour, dus het is niet dat het traag gaat."

  Tafelgasten De Pauw en De Ketele zijn minder happig op wattagemeters: "Ik rijd op training liever op mijn gevoel om mijn limieten op te zoeken. Constant op een bakje kijken, zeker in de wedstrijd, daar ben ik niet zo gek van", aldus De Ketele.

  Video player inladen...

  Veertiger in het peloton: "Elke dag vechten met jezelf"

  Sammy Neyrinck ging op bezoek bij een generatiegenoot van hem. De 40-jarige Haimar Zubeldia (Trek), die pas na de positieve plas van Cardoso opgeroepen werd voor deze Tour, is de oudste renner van het pak.

  "Ik ben al 20 jaar profrenner. Ik ben geen toprenner met de grote resultaten, maar op basis van inzet en en opoffering - zoals het hoort bij de identiteit van een echte Bask - heb ik die resultaten behaald."

  "Om zolang te blijven koeren, moet je constant wilskracht tonen. Elke dag moet je vechten met jezelf. Jaar na jaar moet je ook je verwachtingen bijstellen."

  Video player inladen...

  Halve eeuw na dood Simpson: "Pad geëffend voor Britse renners"

  Gisteren was het dag op dag vijftig jaar geleden dat Tom Simpson het leven liet op de flanken van de Mont Ventoux. Volgens Ben Swift heeft het Britse wielrennen veel te danken aan Simpson.

  "Hij was een van de eerste grote Britse wielrenners. Hij was een pionier. Hij heeft het pad geëffend voor Britse renners in de Tour en wereldwijd."

  Video player inladen...

  "Brede" Wiggins brengt een hommage aan Simpson op de Ventoux:

  Video player inladen...

  Vive le Vélo te herbekijken in de Videozone en op VRT NU

  De integrale afleveringen en beste fragmenten van Vive le Vélo kunt u steeds herbekijken in onze videozone en op VRT NU. Vanavond schuiven Sep Vanmarcke en Bert Blocken bij aan de tafel van Karl Vannieuwkerke.