• home
 • video
 • pas verschenen

  "Heeft Vinokoerov goed nagedacht over een gele Aru in de tweede week?"

  Deze Astana-renners moeten Fabio Aru aan de eindzege helpen.

  Fabio Aru heeft gisteren de gele trui in de Ronde van Frankrijk veroverd. De Italiaanse kampioen zal met zijn Astana-ploegmaats de koers moeten dragen, maar is de Kazachse formatie wel sterk genoeg? Michel Wuyts pluist het voor u uit.

  Dmitri Groezdev (Kaz, 31) en Andri Grivko (Kaz, 33)

  Michel Wuyts: "Groezdev en Grivko kennen het klappen van de zweep. Ze hielpen Vincenzo Nibali in 2014 al aan de eindzege. Dat deden ze toen uitstekend."

  "Ze hadden een soort van Sky-niveau, vergelijkbaar met Stannard en Rowe. Dat deden ze op het vlakke en op een paar lichtere cols. Dat was meer dan bewonderenswaardig."

  "Ze kregen ook duidelijk felicitaties van Nibali. Het waren twee steunpilaren. Ze zijn nu al een beetje ouder, maar ze zijn niet te oud om nog een stevige rol te spelen."

  Jakob Fuglsang (Den, 32)

  Michel Wuyts: "Fuglsang is het grote probleem. Hij rijdt rond met twee breukjes en zal Aru geen dienst kunnen bewijzen. Het zal een calvarietocht worden. Het is opgeven of overleven om in de laatste week nog iets te kunnen doen."

  Michael Valgren Andersen (Den, 25)

  Michel Wuyts: "Hij heeft Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften twee keer gewonnen. Het is een zeer vriendelijke jongen met een enorm potentieel."

  "Ik heb wel de indruk dat hij nog net iets te zwaar staat, maar dat zeggen we al jaren. Ik ga er wel vanuit dat hij het niveau van Groezdev en Grivko kan halen."

  Andrej Zeits (Kaz, 30)

  Michel Wuyts: "Hij heeft al ettelijke keren de Giro en Vuelta uitgereden, maar heeft de Tour nog maar 1 keer gedaan. Hij heeft voldoende in petto. Het is iemand die in het hooggebergte vaak onopgemerkt blijft, maar hij zit er wel."

  "Het is een dienende kracht, maar hij krijgt af en toe de kans om zichzelf in de verf te zetten. Hij werd 8e in de olympische wegrit en dat is niet niks."

  Aleksej Loetsenko (Kaz, 24)

  Michel Wuyts: "Een geval apart. Hij bulkt van het talent, maar is totaal onvoorspelbaar. Misschien ook als helper?"

  "Hij doet graag zijn ding. Hij moet in de pas lopen, maar heeft hij daar de mentaliteit voor?"

  Bachtiar Kozjatajev (Kaz, 25)

  Michel Wuyts: "Hij komt niet zomaar uit het niets. Hij werd 4e in de Ronde van de Toekomst in 2013, na Fernandez, A.Yates en Konrad, maar voor S.Yates en Formolo. Hij heeft vorig jaar al de Giro gereden en ik heb al gezien dat hij meer dan behoorlijk klimt."

  De conclusie?

  Michel Wuyts: "Fabio Aru heeft na de opgave van Dario Cataldo nog 7 helpers, maar ik heb daar niet meteen een hoge pet van op. Maar als je als team de gele trui in je gelederen hebt, dan weten die jongens in dienst zich meestal te overstijgen."

  "Ik heb me wel al afgevraagd: heeft ploegbaas Vinokoerov goed nagedacht over datgene wat hem zou kunnen overkomen en nu gebeurt, Aru die in het midden van de tweede week het geel pakt?"