• home
 • video
 • pas verschenen

  Weduwe Simpson: "Tom was een type zoals Sagan"

  Video player inladen...
  0 / 0
  Dag op dag 50 jaar geleden is de Britse toprenner Tom Simpson overleden tijdens de Tour op de flanken van de Mont Ventoux. Sporza sprak onlangs met zijn weduwe Helen Sherburn en haar man Barry Hoban, vriend en ploegmaat van haar overleden echtgenoot, in het wielermuseum van Roeselare.

  Simpson stierf tijdens een loodzware bergrit door een combinatie van hitte, vermoeidheid, alcohol en amfetamines. De Brit, die in Gent woonde, was een van de meest succesvolle en meest geliefde renners van zijn tijd. Hij won het WK in 1965 en ook de Ronde van Vlaanderen en Milaan-Sanremo.

  Weduwe: "Ik was in paniek"

  Zijn weduwe herinnert zich zijn sterfdag nog goed. "Er spookte toen vanalles door mijn hoofd. Ik vroeg me af wat ik moest doen, hoe het verder moest. Ik was echt in paniek."

  Ex-teammaat: "Als het de amfetamines waren, waren we allemaal dood"

  Simpson staat bekend als de eerste dopingdode. Uit zijn autopsie bleek dat hij amfetamines had gebruikt. Oud-ploegmaat Hoban verdedigt hem: "Je mag met veel renners uit die tijd praten. Ik hoorde vele Belgische en Nederlandse toprenners zeggen: "Als Tom gestorven was door de amfetamines, dan waren we allemaal dood.""

  Weduwe: "Fan van Sagan, want lijkt op Tom"

  Sherburn is later hertrouwd met Hoban. Ze kijken nog elke dag naar de koers en zijn fan van één renner. "Peter Sagan", zegt ze ferm. "Omdat Tom erg op hem geleek, hij was hetzelfde type man."