• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome woonde 10 jaar geleden in België: "Jammer dat ik geen frietjes meer mag eten"

  Video player inladen...
  0 / 0
  Chris Froome was gisteren te gast bij Maarten Vangramberen aan diens tafel in Vive le Vélo. De geletruidrager in de Tour had het onder meer over zijn link met België, waar hij even woonde. "Ik was verlekkerd op de frietjes. Jammer dat ik ze nu niet meer mag eten."

  "Ik leerde de stiel in België in de kermiskoersen"

  Froome woonde in 2006 even in België. "Toen ik voor het eerst naar Europa kwam in 2006 heb ik wat tijd in de buurt van Leuven gespendeerd, in Tielt-Winge. Voor mij was dat een overgangsperiode."

  "Ik ben opgegroeid in Afrika en wist niets over het profwielrennen. In België ben ik kermiskoersen komen rijden. Zo leerde ik de stiel en leerde ik vooral in een peloton rijden. Voor mij was dat een heel waardevolle periode. Ik kon in het begin niet heel goed sturen, dat moet ik toegeven. Ik was al blij dat ik een kermiskoers kon uitrijden."

  "Ik heb sinds mijn passage in België heel wat kilo's verloren. Ik heb zeker geleerd om op mijn eten te letten. Vooral in de bergen werpt dat zijn vruchten af. Ik was in België verlekkerd op de frietjes. Hoe kan je er niet van houden? Het moet al van 2006 geleden zijn dat ik er nog heb gegeten. Jammer dat ik er nu geen meer mag eten. Ze zijn alleszins beter dan mijn recuperatievoeding."

  "Afdalingen kunnen beslissend zijn in deze Tour"

  Na twee sprintetappes kunnen de klimmers vandaag weer hun hart ophalen in de Tour. Hoe overleeft Froome de saaie vlakke ritten? "Voor ons klassementsrenners zijn het ook moeilijke dagen. Het gaat om overleven en niet ten val komen."

  "Iedereen was vandaag (gisteren, red) nerveus door de wind. In de finale waren er enkele valpartijen. Ik ben blij dat ik er zonder kleerscheuren vanaf ben gekomen."

  "Morgen (vandaag, red) ligt de aankomst opnieuw bergop. De afdalingen tussenin zijn niet zo gevaarlijk als die van de Mont du Chat. Die was echt wel heel gevaarlijk. Hopelijk hebben we het ergste al achter de rug. Maar er zijn nog twee aankomsten bergaf in deze Tour. Die kunnen nog beslissend zijn."

  "Ik heb niet doelgericht op die afdalingen getraind, maar ik ben wel veel in de bergen gaan rijden. Als je bergop rijdt, moet je logischerwijze ook naar beneden. Zo leer je welke lijnen je moet nemen."