• home
 • video
 • pas verschenen

  Fissette over zijn succes met Konta: "Ik krijg felicitaties op straat"

  Na 39 jaar staat er met Johanna Konta nog eens een Britse vrouw in de halve finales van Wimbledon. Haar succes heeft ook een Belgisch tintje, want ze wordt gecoacht door Wim Fissette. "Veel mooier dan dit wordt het niet", vertelt de vroegere coach van Kim Clijsters. "Ik krijg felicitaties op straat."

  "Het publiek is een extra kracht voor Konta"

  Johanna Konta (WTA-7) maakte indruk in haar kwartfinale tegen Simona Halep. Vanmiddag neemt ze het op tegen Venus Williams. Het Britse publiek staat massaal achter de 26-jarige Britse en haar coach Wim Fissette, die ook al werkte met Victoria Azarenka en Simona Halep.

  "Die kwartfinale was een van de hoogtepunten uit mijn carrière. Het was een superspannende match tussen twee speelsters die hun beste niveau haalden en de sfeer was ongelooflijk. Het publiek was soms misschien zelfs te enthousiast. Maar ik heb er echt van genoten."

  "Als coach wil je dat jouw speelster haar beste niveau haalt en dat was ook zo. Het was het beste tennis dat ik haar al heb zien spelen. Ze verloor dan die eerste set na een tiebreak. Dat is mentaal zwaar, maar het publiek heeft haar erdoor geholpen. Als thuisspeelster heb je hier een extra kracht."

  "Ik ben een beetje een BV in Groot-Brittannië"

  Konta wist precies hoe ze Halep moest aanpakken en dat was geen toeval, Fissette was haar ex-coach. "Ik heb een jaar met haar gewerkt. Maar voor elke wedstrijd analyseer ik de statistieken van de speelsters en bekijk ik beelden. Ik maak dan een uitgebreid wedstrijdplan dat Konta moet bestuderen."

  "Vijf minuten voor de wedstrijd is er dan een toets. Dan weet ik of ze het begrepen heeft of niet. Anders kan ik haar nog een beetje bijsturen. Ze heeft dat echt nodig."

  Hoe speciaal is het voor Fissette om dit te beleven op Wimbledon met een Britse speelster? "Veel mooier dan dit wordt het niet. Het is heel speciaal. Iedereen volgt haar. 7,5 miljoen Britten hebben naar haar match gekeken. Ik krijg overal felicitaties, zelfs op straat. Ik ben een beetje een BV in Groot-Brittannië."

  Kan ze het toernooi winnen? "Ik geef haar een goeie kans. Als ze nog twee wedstrijden haar beste niveau kan halen, is ze moeilijk te kloppen."