• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach: "Uitdaging voor Yellow Tigers is opnieuw te leren winnen"

  Veel reden tot vieren hadden de Yellow Tigers nog niet.

  Afgelopen weekend konden de Yellow Tigers amper 1 set winnen in 3 duels in de World Grand Prix. "Elk resultaat is een verhaal apart, maar voor de buitenwereld is dat een binair verhaal: winnen of verliezen", zegt Gert Vande Broek. "Wij kijken naar de lange termijn."

  "Moeten beseffen dat we deksel op de neus kunnen krijgen"

  De Yellow Tigers kijken komend weekend Nederland, Rusland en de Dominicaanse Republiek in de ogen in de World Grand Prix. "De World Grand Prix is een speciale competitie. Soms spelen landen niet met hun sterkste ploeg, maar kiezen ze om te investeren in de toekomst."

  "Dat is voor Nederland, Rusland en de Dominicaanse Republiek niet het geval", zegt bondscoach Gert Vande Broek. "We gaan lastige wedstrijden krijgen en we zullen de resultaten in de juiste context bekijken."

  Heyrman, Van Hecke en Courtois spelen niet mee in de World Grand Prix. "Dat is voor mij investeren. En als we met deze ploeg, die aan het investeren is, spelen tegen sterkere landen, dan moeten we beseffen dat de resultaten kunnen tegenvallen, dat we het deksel op de neus kunnen krijgen."

  "Het is niet zwart of wit meer, dat is onze grootste stap"

  De World Grand Prix is een harde leerschool. "We hebben drie zeges in twee jaar in de wereldgroep, 3 op 18. Vijftien keer verliezen betekent vijftien keer leren omgaan met een nederlaag."

  "Elk resultaat is een verhaal apart, maar voor de buitenwereld is dat een binair verhaal: winnen of verliezen. Voor onze speelsters was het dat te lang ook. Zwart of wit. Nu werken we met nuances: hoe hebben we verloren? Waarom hebben we verloren? Die zelfanalyse is de grootste stap die we gezet hebben."

  "Nu steken we geen nodeloze energie meer in nederlagen. Vroeger gingen we ons krampachtig op de korte termijn focussen. Ons verwachtingspatroon was onrealistisch. Nu houden we de blik op de lange termijn: doelgericht, geduldig, maar ook ambitieus."

  "Uitdaging is om opnieuw te leren winnen"

  Vande Broek weet wat de Yellow Tigers nu moeten doen. "De grootste successen van de voorbije jaren kwamen na reeksen van overwinningen. De laatste jaren spelen we constant tegen ploegen van het allerhoogste niveau. De uitdaging nu is opnieuw te leren winnen."

  "De vraag die we ons moeten stellen is: hebben we het maximum eruit gehaald? Het is drie jaar geleden dat de groep zo ambitieus en doelgericht getraind heeft. Het is drie jaar geleden dat we ons zo uitsluitend gefocust hebben op het essentiële: hoe kunnen wij beter worden? Op training en wedstrijden gaan we voor elk punt."

  "We zijn het het twaalfde land in de World Grand Prix, we zijn het laagst gerangschikt in die wereldgroep. In het volleybal liegt de wereldranking niet. Onze hoogste positie op de FIVB-ranking was de dertiende plaats, wij zijn elfde geworden op het WK, en we spelen binnen de toptwaalf van de wereld."

  "We winnen van landen die onder ons staan en we verliezen bijna altijd van landen die boven ons staan. Onze top is niet voorbij, het vrouwenvolleybal heeft echt potentieel in België. Maar het is een verhaal van hard werken en investeren in de toekomst."