• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 12 juli 1989: Dhaenens valt in de laatste bocht

  Video player inladen...
  0 / 0
  Je bent als renner pas echt zeker van een overwinning als je de aankomst als eerste overschrijdt. Dat besefte de betreurde Rudy Dhaenens in 1989. Dhaenens was zegezeker, maar een schuiver besliste er anders over.

  Val en klapband nekken Dhaenens

  In de Ronde van Frankrijk van 1989 wou Rudy Dhaenens daags na de koninginnenrit zijn slag slaan. In de finale van de 11e etappe reageerde Dhaenens op een versnelling van Mauro Gianetti.

  Dhaenens ging op en over de Zwitser. In het peloton was de samenwerking zoek, het viel stil. "Dit is zijn kans", schreeuwden onze commentatoren.

  Maar in de laatste bocht veranderde het gedroomde scenario in een nachtmerrie. Dhaenens reed te snel door de bocht en zijn achterwiel slipte weg.

  Tot overmaat van ramp vloog zijn tube van zijn wiel en kon hij niet meteen doorrijden. De Nederlander Mathieu Hermans zag het graag gebeuren en sprintte naar de dagzege.

  Dhaenens komt om het leven in 1998

  Een jaar later zou Rudy Dhaenens, die in 1986 een rit had gewonnen in de Tour, sportieve revanche nemen.

  In Utsunomiya (Japan) boekte Dhaenens in 1990 de mooiste zege uit zijn carrière: de Oost-Vlaming werd wereldkampioen in Japan.

  Dhaenens, die in 1992 afscheid nam van de wielersport, overleed in 1998 op 36-jarige leeftijd. Dhaenens verongelukte op weg naar de aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen, waar hij commentaar zou geven.