• home
 • video
 • pas verschenen

  Halleluja! Tourpeloton passeert aan kapel vol wielertruitjes

  Na 102 kilometer kunnen de renners een weesgegroetje doen.

  De renners kunnen zich halfweg deze Touretappe tot de wielergoden wenden. In de Notre Dame des Cyclistes, een kapel in Labastide-d'Armagnac, hangen onder meer shirts van Eddy Merckx en Bernard Hinault.

  De door de koers bezeten pastoor Joseph Massie transformeerde zijn kapel in 1959 tot een wielermuseum. Bijna zestig jaar later wordt de Notre Dame des Cyclistes gesierd door meer dan 800 wielertruitjes.

  Onder meer Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en de betreurde Tom Simpson schonken memorabilia aan het kerkje, dat jaarlijks duizenden wielerbedevaarders over de vloer krijgt.

  De laatste keer dat het Tour-peloton de Notre Dame des Cyclistes aandeed was in 2000. Ook toen lag de aankomst van de etappe in Pau. Het wordt uitkijken wie daar vanavond de wielergoden mag bedanken.

  Sammy Neyrinck passeert er voor Vive le Vélo:

  Video player inladen...

  Foto's van de kapel: