• home
 • video
 • pas verschenen

  Eddy Planckaert over Sagan: "Ik zou het ook gedaan hebben"

  Eddy Planckaert was gisteren te gast bij Gert Geens en Tom Vandenbulcke op Radio 1.

  Eddy Planckaert volgt de Tour elke namiddag vanuit zijn zetel. Aan de elleboog van Peter Sagan tilt de groene trui van 1988 niet zwaar. "Ik zou heel graag nu koersen", vertelt Planckaert bij zijn bezoek aan Sporza Tour op Radio 1. "Nu wordt er veel minder gekwakt."

  Eddy Planckaert over de Tour van 2017

  • "Sommige etappes vind ik enorm saai."
  • "Ik wil niet klinken zoals De Vlaeminck, maar de sprints zijn anders dan vroeger."
  • "Vermoedelijk wou Sagan zich beschermen. Dat is normaal voor een sprinter."
  • "Chris Froome is de lelijkste coureur. Hij zit als een krab op zijn fiets."

   

  "2 koppen koffie voor finale"

  Oud-wielrenner Eddy Planckaert zit elke dag voor de buis. Tijdens de overgangsetappes krijgt hij het wel eens moeilijk. "De sprintersetappes met twee man voorop zijn enorm saai", vindt de groene trui van 1988.

  "Gelukkig zijn er nog Michel Wuyts en José De Cauwer (foto). Zij doen dat fantastisch. Als koersliefhebber kom ik graag te weten wat er gebeurt in andere wedstrijden, zelfs in jeugdkoersen. Ze mogen mij ook alles vertellen over de streek. Dat vind ik fantastisch."

  "En als de koers te saai wordt, drink ik twee koppen koffie om er bovenop te komen voor de laatste 20 kilometer. Dan zit ik weer op het puntje van mijn stoel. Dan zit ik weer in dat peloton."

  "Makkelijker sprinten dan vroeger"

  Tijdens de massasprints leeft Eddy Planckaert mee met de renners. "Ik zou heel graag nu koersen", vertelt de 58-jarige ex-renner. 

  "Ik wil niet klinken zoals Roger De Vlaeminck, maar de sprints zijn anders dan vroeger. Als je nu een van de drie snelsten bent, heb je het makkelijker."

  "Je moet gewoon in het peloton zitten, er rijdt een trein voor je uit en helemaal op het laatste is het aan jou. Je moet wel aanzetten met 70 km/u. Dat is beduidend sneller dan vroeger."

  "Zou ik dat gekund hebben? Waarschijnlijk wel. Ik zou liever nu gekoerst hebben, omdat het minder gevaarlijk is. Er wordt minder gekwakt."

  "Normale reactie van Sagan"

  Peter Sagan (foto) heeft de bühne moeten verlaten. "Ze worden streng", vindt Planckaert. "De wedstrijdcommissarissen moeten hun werk doen. Gelukkig doen ze dat zeer goed. Er hoeven geen doden te vallen."

  "Als sprinter kan ik me wel niet vinden in die beslissing. Het elleboogje was er wat over, maar ik vermoed dat hij zichzelf wou beschermen. Dat is een normale reactie van een sprinter als je een concurrent voelt komen. Ik zou het ook gedaan hebben. In de jaren 80 zouden ze me wel niet naar huis gestuurd hebben, denk ik."

  Cavendish brak wel zijn schouderblad. "Dat is het risico van het vak. Het hoort erbij", vindt Planckaert. "Als je niet tegen stof, niet tegen regen of niet tegen gevaar kunt, moet je niet koersen. Wielrennen is de gevaarlijkste sport die er bestaat."

  "Froome zit als een krab op zijn fiets"

  De kans dat Chris Froome in Parijs weer in het geel staat te pronken, acht Eddy Planckaert erg groot. "Ik houd van Chris Froome, maar niet op zijn fiets. Ik vind het de lelijkste renner die ooit op een fiets gezeten heeft", stelt hij.

  "Dat meen ik. Hij zit zo krom op zijn fiets. Ik vergelijk hem altijd met een krab of een kreeft op een fiets. Froome heeft geen stijl, maar hij kan wel verdomd hard fietsen. Hij is een supergoeie coureur, maar hij ziet er niet uit."

  "En hij heeft een ploeg met allemaal kopmannen. Net zoals Merckx vroeger. Dat heb je ook nodig. Froome zal nog meer dan één keer de Tour winnen."