• home
 • video
 • pas verschenen

  Peter Genyn: "100 meter wordt dé race van het WK"

  Peter Genyn: "Zal handen vol hebben met de Fin Piispanen."

  0 / 0
  Vrijdag begint in Londen het WK voor paralympiërs. Wheeler Peter Genyn verdedigt zijn titels op de 100 en de 400 meter. Vooral de 100 meter moet vuurwerk opleveren. "Ik zal mijn handen vol hebben met de Fin Piispanen", vertelt Genyn.

  "Ben er klaar voor"

  Paralympisch kampioen Peter Genyn is de nummer 1 van de wereld op de 100 en de 400 meter (categorie T51). Volgende week staan in Londen zijn wereldtitels op het spel.

  "Ik denk dat er vrij goed voor sta", vertelt Genyn. "De trainingen zijn goed verlopen, de stages zijn goed verlopen en de tijden ook. Ik denk dat we er klaar voor zijn."

  De 100 meter wordt razendspannend. Genyn zal op het WK moeten afrekenen met de snelle Fin Toni Piispanen. "Volgens het Internationaal Paralympisch Comité wordt onze 100 meter waarschijnlijk dé race van het WK", legt Genyn uit.

  "Niemand kan zeggen wie het goud pakt. Ik heb Piispanen dit jaar al geklopt, hij heeft me dit jaar al geklopt."

  "Piispanen geklopt met 4 duizendsten"

  Toni Piispanen en Peter Genyn zijn aan mekaar gewaagd. In Zwitserland vochten ze dit jaar een spannend duel uit.

  "Dat was heel close", vertelt Genyn. "Na de finish kon niemand zeggen wie gewonnen had. Uiteindelijk was ik 4 duizendsten sneller."

  Op de 400 meter komt Piispanen niet aan de start op het WK. "Vroeger wel, maar nu vindt hij het te moeilijk om de twee afstanden te combineren. Dat maakt dat hij erg sterk is op de sprint. Ik zal er mijn handen mee vol hebben."

  "Ook regenwielen mee naar Londen"

  Peter Genyn trekt met een volgepakte auto richting Londen. "In mijn koffer zitten twee wedstrijdwheelers, een set topwielen, een set regenwielen en twee sets reservewielen", legt Genyn uit.

  "De regenbanden op zich zijn niet zo speciaal, wel de hoepels waar ik kracht op zet. Die hebben we uitgerust met een stevigere grip om niet uit te glijden als ik mijn wheeler opdrijf."

  Genyn heeft sinds kort ook een nieuwe wedstrijdstoel. "Hij is iets langer en ik zit iets dieper. Ik heb er 3 wedstrijden mee gereden en die gingen allemaal sneller dan met mijn vorige stoel. Dat blijkt ook uit mijn tijden op het Belgisch kampioenschap."

  Genyn won er de 400 meter in 1'02"32, niet ver boven zijn wereldredcord van 1'00"82. Op de 100 meter sprintte hij naar 20"71.

  400 wordt 200 meter op Spelen

  Na Londen laat Peter Genyn de 400 meter rusten. Op de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio wordt die vervangen door de 200.

  "Het is mijn ambitie om er over drie jaar opnieuw bij te zijn op de Paralympische Spelen", vertelt de 40 jarige topatleet. "Daarom concentreer ik me deze zomer meer op de 200 meter. In september zal ik die ook rijden op de Ivo Van Damme-Memorial."

  Eerst wacht het WK. Volgende week maandag komt Genyn in actie op de 400 meter, vier dagen later staat de spannende 100 meter op het programma.