• home
 • video
 • pas verschenen

  "Dat Raiola zichzelf hogere commissie kan toe-eigenen, is niet verwonderlijk"

  Patrick De Koster was toch verbaasd toen Lukaku voor United tekende.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Romelu Lukaku keert niet terug naar zijn droomclub Chelsea, maar trekt naar Old Trafford. Zijn makelaar Mino Raiola, die 12 miljoen euro zou opstrijken, is daar kind aan huis. De Nederlandse ex-pizzakoerier wees eerder al Pogba, Ibrahimovic en Mkhitaryan de weg naar Manchester. Sporza sprak met Patrick De Koster, de zaakwaarnemer van Kevin De Bruyne, over Raiola en de makelaarswereld in het algemeen.

  "Gebruikelijke commissie draait rond 10 procent"

  Met ook nog kleppers als Milan-doelman Gianluigi Donnarumma en woelwater Mario Balotelli in zijn klantenbestand, heeft makelaar Mino Raiola een voet tussen veel clubdeuren.

  “Raiola is één van de topmakelaars in onze branche”, zegt Patrick De Koster, de manager van Kevin De Bruyne, aan Sporza. “Hij zit sowieso altijd bij de vijf groten. Dat die mensen zichzelf iets meer commissie kunnen toe-eigenen, is niet verwonderlijk in onze wereld."

  Manchester United koopt Romelu Lukaku voor zo’n 85 miljoen euro plus extra’s voor Everton. Raiola zou daarvan een slordige 12 miljoen euro opstrijken. “Het is sowieso veel geld, maar de gebruikelijke commissie in de makelaarswereld draait rond de 10 procent.”

  “Als we 85 miljoen rekenen, met daarbij nog bonussen die de buitenwereld wellicht niet te weten zal komen, dan gaan we naar bedragen van 10 à 12 miljoen euro, of nog iets meer. Aangezien Lukaku’s makelaar de keuze had uit verschillende topclubs, wordt het voor hem natuurlijk iets eenvoudiger.”

  "Moet eerlijk toegeven dat ik toch verbaasd was"

  De macht van spelersmakelaars is allesbehalve gering. Was het uiteindelijk door Raiola’s toedoen dat Lukaku niet opnieuw voor zijn droomclub Chelsea koos, maar wel voor de club waar Raiola graag dure zaakjes mee doet?

  “De macht van makelaars bestaat, maar ik denk dat de uiteindelijke beslissing genomen wordt door de speler, want hij moet zijn handtekening zetten.”

  “Wat er zich allemaal in de onderhandelingen heeft afgespeeld, zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar dat zal ertoe geleid hebben dat Romelu getekend heeft voor United en niet voor de club van zijn hart. Ik moet eerlijk toegeven dat ik toch wel verbaasd was toen ik het nieuws gelezen heb.”

  "De topbureaus proberen hun spelers op een correcte manier te begeleiden"

  Makelaars krijgen van de publieke opinie vaak het etiket “geldwolven” opgeplakt. “Nee, dat is volledig fout. Dat is het beeld van de makelaars in zijn totaliteit, maar niet van de vier à zes mensen die het goed menen met hun voetballers.”

  “De topbureaus proberen hun spelers op een correcte manier te begeleiden. Anderzijds was ik vorige week op de voetbalbond om mijn licentie te verlengen. Daar zei men mij dat er 250 mensen een licentie hebben aangevraagd, waarvan er waarschijnlijk 240 dachten dat ze binnen de kortste keren rijk zouden zijn. Dat is niet het geval. Waarschijnlijk blijven er van die 250 zo’n 50 over."

  “Dat beeld maakt natuurlijk dat het imago van makelaars niet altijd positief wordt beoordeeld door de publieke opinie. Ik durf eerlijk zeggen dat de correcte makelaars, en daar zijn er wel een paar grotere bureaus van, het wel goed menen met hun spelers”, besluit De Koster.