• home
 • video
 • pas verschenen

  Wonden likken in de Tour: het slagveld van Chambéry

  Majka, Porte, Martin en Loetsenko: 4 slachtoffers van gisteren.

  De Tour de France kende gisteren een zinderende etappe. Het regende valpartijen, opgaves en controversiële momenten. In dit artikel bundelen we de pechvogels van de bewogen rit naar Chambéry.

  Gesink en Mori zijn de eerste slachtoffers

  De vlammende start in Nantua veroorzaakte al snel een eerste valpartij. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), zaterdag nog tweede in Station des Rousses, was gisteren weer eens een grote pechvogel.

  De Nederlander liep een breuk in zijn wervelkolom op, maar bleef op zijn sociale media vandaag opvallend rustig bij een zoveelste opdoffer.

  In diezelfde valpartij lag Manuele Mori (UAE Emirates) minutenlang te kermen van de pijn. Bij de Italiaan werd uiteindelijk een breuk in zijn rechterschouderblad en een klaplong vastgesteld. Mori mocht het ziekenhuis vandaag verlaten.

  Video player inladen...

  De gescheurde kleren van Loetsenko

  De spekgladde afdalingen in de 9e Tour-etappe konden niet zonder gevolgen blijven. In de afdaling van de Col de la Biche schuiven een Astana-duo en de Spaanse kampioen Herrada onderuit. Vooral de gescheurde kleren van Loetsenko zijn indrukwekkend.

  Video player inladen...

  De nummer twee verlaat de Tour, "open wondes" bij Majka

  Enkele minuten later was het opnieuw prijs, met zware gevolgen. Geraint Thomas (Sky), op dat moment de nummer 2 in de stand, breekt zijn sleutelbeen en moet opgeven.

  Maar er is nog meer averij: Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) gaat plat op de buik en loopt overal schaafwonden op. "Hij heeft over zijn hele lichaam open wondes. Zoiets heb ik nog maar zelden gezien", reageert een ploegwoordvoerder. Het is niet duidelijk of Majka morgen nog kan starten in de Tour.

  Ook Quick-Step Floors komt niet ongeschonden uit de zoveelste schuiver. Kopman Daniel Martin kan een val nog net ontwijken, Matteo Trentin ligt er wel bij en zal uiteindelijk de strijd moeten staken.

  Video player inladen...

  Bisnummer Contador

  De ellende is nog lang niet voorbij. Alberto Contador was al betrokken bij de val van Thomas en Majka, maar gaat ook bergop tegen de vlakte. De schade valt gelukkig mee, maar Contador zou op de laatste klim van de dag helemaal kapseizen.

  Video player inladen...

  Het bedenkelijke orgelpunt komt van Porte en Martin

  Het bedenkelijke orgelpunt moet dan nog komen. In de afdaling van de Mont du Chat gaat het snoeihard. Richie Porte belandt in de berm en ziet in een fractie van een seconde zijn Tour-droom in rook opgaan. De Australiër sleurt in zijn val ook nog eens Daniel Martin mee.

  Video player inladen...
  Opgaves in de Tour
  Rit 1Valverde (Movistar)val
   Izagirre (Bahrein)val
  Rit 2Durbridge (Orica)gevolgen van val
  Rit 4P.Sagan (Bora)uitgesloten
  Rit 5Cavendish (Dimension Data)gevolgen van val
  Rit 9Gesink (LottoNL-Jumbo)val
   Mori (UAE Emirates)val
   Thomas (Sky)val
   Porte (BMC)val
   Van Emden (LottoNL-Jumbo)opgave
   Démare (FDJ)buiten tijd
   Delage (FDJ)buiten tijd
   Konovalovas (FDJ)buiten tijd
   Guarnieri (FDJ)buiten tijd
   Trentin (Quick-Step Floors)buiten tijd
   Renshaw (Dimension Data)buiten tijd
   J.Sagan (Bora)buiten tijd